Fetița de 4 ani moartă în operație fusese diagnosticată cu entorsă, la Bistrița, și trimisă acasă

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 26 03. 2019, 00:18

Fetița de 4 ani care a murit pe masa de operație la Cluj, unde a fost dusă cu septicemie din cauza unei răni la picior, a ajuns inițial la spitalul din Năsăud, unde medicii au diagnosticat-o cu entorsă și au trimis-o la Spitalul Județean, unde i s-ar fi spus să meargă acasă și să-i fie puse comprese

În Bistrița-Năsăud au fost începute, marți, mai multe anchete pentru a se stabili cum a fost posibil ca o fetiță de patru ani din Năsăud să moară după ce săptămâna trecută a suferit o entorsă, iar părinții au transportat-o inițial la spitalele din Năsăud și Bistrița, iar apoi la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fetița a murit luni, la Cluj-Napoca, în timpul operației, după ce săptămâna trecută a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orășenesc „George Trifon” din Năsăud.

Directorul Spitalului Orășenesc „George Trifon” Năsăud, dr. Adrian George, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că familia fetiței s-a prezentat cu ea la spitalul pe care îl conduce, în cursul zilei de joi.

„Joi, fetița s-a prezentat la noi la serviciul de chirurgie din ambulatoriu. A fost trimisă la radiografie, din care a reieșit că are o entorsă maleolă externă și cu luxație astragalo-calcaneană, că așa se vedea pe film și i-am indicat să o ducă la un ortoped la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. S-au dus, la ora 10.00 erau deja la spital la Bistrița, la noi nu s-au mai întors. Noi nu avem aici medic ortoped angajat, avem un medic de la Dej, dr. Rusu, care face gărzi la noi la chirurgie. Am aflat că ar fi venit vineri la el și că dânsul i-ar fi pus ceva atelă ghipsată. Mai multe nu știu fiindcă nu figurează nicăieri, nu e înregistrată. Au venit cu o asistentă care lucrează în spital, ceva neam de-a lor, care i-a dus direct pe secție”, a declarat dr. Adrian George.

El a spus că nu poate fi vorba despre diagnostic greșit pus de medicul de la Spitalul Năsăud și că același diagnostic i-ar fi fost pus fetiței și la Spitalul Județean din Bistrița, unde după ce a fost consultată fetița ar fi fost trimisă acasă, cu recomandarea să îi fie puse comprese la picior.

„Nu poate fi un diagnostic greșit. Același l-au pus și la Bistrița. A fost la Spitalul Județean de Urgență. A fost văzută de un medic ortoped sau de doi și i s-a indicat să vină acasă, să i se dea Nurofen și să îi pună compresă pe picior, din ce am înțeles de la alții, că nu a mai venit la mine. Atât”, a afirmat medicul Adrian George.

Întrebat cum a fost posibil, în aceste condiții, ca fetița să ajungă într-o stare atât de gravă, medicul a spus că nu se poate pronunța până când nu va avea rezultatul examenului medico-legal.

„I s-a umflat piciorul mai sus de ghips, așa se spune. Medicul ortoped Rusu abia mâine (miercuri – n.r.) vine și îl voi lua la întrebări. Nu știm cum au evoluat lucrurile până luni. De joi până luni e mult. Trebuie să vorbesc cu el, dar nu cred că el e de vină. De la Bistrița, de la Spitalul Județean de Urgență, au trimis-o acasă, nu la spital la noi, acasă. Cine a văzut-o de la Ortopedie nu știu”, a adăugat Adrian George.

Contactată în legătură cu acest subiect, dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu are toate datele pentru a putea să se pronunțe în legătură cu o eventuală vinovăție a cuiva.

„Sunt unele informații care lipsesc. Pe mine m-au sunat cei de la Cluj și abia acum încerc să aflu ce s-a întâmplat. Am înțeles că fetița a suferit, joi, un traumatism. A fost văzută radiologic la Năsăud, trimisă la Bistrița, unde s-a pus diagnostic de entorsă. A fost trimisă acasă, la domiciliu, cu recomandarea de repaus. Am înțeles că a mai fost văzută încă o dată de dr. Rusu, ortopedul de la Năsăud, dar nu putem lua legătura cu el. Dânsul e de fapt din Dej și face gărzi acolo. Am înțeles că a mai fost văzută vineri. De aici, îmi lipsesc niște informații”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Aceasta a adăugat că, în opinia sa, este vorba despre „o evoluție neașteptată” a stării de sănătate a copilului.

„Copiii rar fac hematoame suprainfectate. Deci trebuie să vedem. La Cluj, părinții s-au dus din proprie inițiativă. Când au ajuns acolo, fetița era în stare de șoc. Din câte am înțeles a făcut septicemie de la hematomul acela. Nu avem rezultatul hematomo-patologic ca să aflăm cauza. (…) Nu știu cine a mai văzut-o și cum. Până joi, când a fost văzută la Bistrița de ortoped, era totul în regulă. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe. Acum încercăm să aflăm. Am înțeles că și luni a mai fost văzută de un medic, dar nu știm de cine și cum”, a declarat directorul DSP.

Andrițoiu a mai spus că a discutat și cu medicul de familie al fetiței.

„Am înțeles că nu era un copil cu probleme. Noi acum adunăm informații. Așteptăm și raportul medico-legal și să vedem exact cauza decesului și să-i identificăm pe cei implicați. Familia nu a depus nicio plângere, dar am luat legătura și cu cei de la Colegiul Medicilor și fac și ei o anchetă”, a adăugat Anca Andrițoiu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud Antonela Gorgan a declarat corespondentului MEDIAFA că, fiind vorba despre o moarte suspectă, și Poliția s-a sesizat în acest caz și va face o anchetă.

„Am cerut raport medico.legal. I se face la Cluj, la IML. Dcupă ce vom avea rezultatele, vom începe propria anchetă”, a spus Gorgan.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Bistrița nu au putut fi contactați până la ora transmiterii acestei știri.

O fetiță în vârstă de 4 ani a murit în timp ce era operată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de șoc septic din cauza unei răni la piciorul stâng, în timpul intervenției ea făcând stop cardiac.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că fetița de patru ani, din Bistrița-Năsăud, a fost dusă la unitatea medicală luni după-amiază, starea ei fiind gravă.

„Luni după-amiază s-a prezentat, adusă de părinți, o fetiță de 4 ani, cu stare generală modificată, cu semne de șoc septic, probabil o septicemie, cu punct de plecare un hematom al gambei stângi, suprainfectat. Având în vedere starea gravă încă de la internare, a fost dusă direct în sala de operație, unde, la intrare, a făcut stop respirator, a fost intubată și ventilată, în paralel s-a făcut incizia leziunii la nivelul gambei, de unde s-a observat apariția puroiului și leziunile de fascită necrozantă”, a spus Lazăr.

Potrivit acestuia, fetița a suferit un stop cardiac în timpul intervenției, întrucât îi erau afectate organele vitale.