Fetiță de doar două luni, la un pas de moarte! A fost INTERNATĂ la Iași cu sindrom post-Covid

Fetiță de doar două luni, la un pas de moarte! A fost INTERNATĂ la Iași cu sindrom post-Covid
Bebelus / Foto ilustrativ: Pixabay
Publicat: 25/02/2023, 13:27

Un bebeluș de doar două luni a fost la un pas de moarte, însă mama fetiței de doar două luni a crezut că este vorba despre „roșu în gât”, dar starea ei s-a agravat rapid. 

O fetiță din județul Suceava, internată în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, a fost la un pas de moarte din cauza unui sindrom post-Covid.

Inițial, mama copilului a crezut că este vorba despre „roșu în gât”, însă, la câteva ore după apariția primelor simptome de răceală, starea generală a micuței s-a agravat.

Fetița a fost internată în primă fază la Spitalul Județean din Suceava, apoi fiind transferată cu elicopterul la Spitalul de Copii din Iași.

„Am tratat-o de roșu în gât. În ziua vaccinului a strănutat parcă de două ori. Tot am mers la vaccinul de două luni. Am venit acasă, a mâncat, a dormit, iar seara, la ora 23.00, a făcut temperatură 38,2 grade Celsius și i-am dat ce mi-a prescris medicul.

Dimineață a vomitat de trei ori și am zis să mergem la spital, pentru că este ceva în neregulă. Ne-a internat, ne-a pus tub de oxigen și ne-a trimis la Iași. Ea a venit cu elicopterul, iar eu am venit cu mașina personală, cu soțul. Am găsit-o aici intubată. Am înțeles că a venit în stop cardiorespirator. A stat nouă zile în spital. A făcut plasmafereză și transfuzii de sânge”, a spus mama fetiței.

Copilul de numai două luni a ajuns în Secția Clinică III Pediatrie a Spitalului „Sf. Maria” din Iași, iar din acel moment medicii, împreună cu asistentele și restul personalului medical, au luptat pentru viața fetiței.

„Este cazul unui sugar, în vârstă de patru luni în prezent, care s-a internat în spitalul nostru în urmă cu mai bine de o lună. A fost internat prin transfer de la Spitalul din Suceava, cu stare generală gravă, cu sepsis punct de plecare pulmonar, motiv pentru care a necesitat tratament în secția de Terapie Intensivă, unde mult timp a fost intubat.

În momentul internării, nu am observat infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar analizele efectuate în timpul spitalizării au evidențiat trecerea prin boală”, explică prof. dr. Laura Trandafir.

Echipa medicului Laura Trandafir a reușit să o salveze pe micuță.

Semnalele pe care trebuie să le ia în considerare părinții

Astenia, oboseala şi dificultăţile în respiraţie la copiii care au trecut prin boala COVID-19 ar trebui să le ridice semne de întrebare părinţilor, spun medicii specialişti.

Sechelele post-Covid în rândul copiilor se manifestă în funcţie de starea generală pe care o are pacientul, dar există, spun medicii, câteva semnale care ar trebui să îi alerteze pe părinţi.

„Pot prezenta şi copiii sănătoşi simptomatologie specifică acestei boli, dar, în general, formele grave sunt întâlnite la copiii cu malformaţii congenitale cardiace.

Dacă se asociază şi obezitate, şi diabet… Ceea ce ne poate atrage atenţia ar fi următoarele: o astenie, o oboseală, dificultăţi în respiraţie. Să fim atenţi la toate aceste aspecte”, explică dr. Alina Costina Luca.

În cazul pacienţilor copii, care au avut o formă severă a bolii COVID-19, medicul ieşean recomandă un control cardiologic lunar, imediat după trecerea prin boală.

„Dacă sunt forme uşoare, care trec neobservate, nu-l vom duce pe copil lunar la medic. Dar, dacă ne referim la formele grave ale bolii, eu aş recomanda un control cardiologic lunar.

Sigur, aceste cazuri grave sunt urmărite la Urgenţe, dar trebuie verificate şi după ce s-au negativat. Eu îi chem, la o lună după boală, sistematic, lunar”, mai explică dr. Alina Costina Luca, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×