Fiecare (P)OM contează. Zece mii de voluntari vor planta peste două sute de mii de puieți în toată țara
Acțiunea „Plantăm fapte bune în România” este organizată de Asociația Ecoassist în parteneriat cu Ministerul Mediului, pe două paliere.
Astfel, pe site-ul plantamfaptebune.ro, se pot înscrie voluntari la plantările oficiale – pe terenuri neproductive, degradate sau cu risc de alunecare, puse la dispoziție de primării, pentru care Romsilva pune la dispoziție puieții – sau să planteze pe cont propriu într-un loc care le este la îndemână – livadă, curtea casei, parc, curtea școlii, grădiniței, spitalului, bisericii, un aliniament stradal, marginea unui drum de acces în localitate etc.
Organizatorii speră ca sâmbătă să fie plantați astfel peste un milion de puieți.
Aproximativ 223.000 de puieți vor fi plantați pe cele aproximativ 70 de hectare puse la dispoziția asociației de primăriile care au răspuns apelului „Plantăm fapte bune în România” și verificate de Romsilva.
La acțiune s-au înscris aproximativ 10.000 de voluntari, care vor face plantările în 19 localități din 14 județe din țară: Călărași – Ulmu și Jegălia, Constanța – Peștera, Giurgiu – Malu, Teleorman – Talpa, Dolj – Rojiște și Grecești, Hunedoara – Brad, Vâlcea – Feteni, Dâmbovița – Bezdead, Buzău – Boboc și Beceni, Covansa – Belin, Sălaj – Valcău de Jos, Arad – Zerind și Fântânele, Prahova – Plopu si Valea Călugărească și Timiș – Utvin.
Și la Chișinău vor fi plantați 10.000 de puieți cu ajutorul a 400 de voluntari.
Potrivit site-ului plantamfaptebune.ro, ar mai fi nevoie de voluntari pentru plantările din Talpa (Teleorman), Feteni (Vâlcea), Beceni (Buzău) și Chișinău.
Cei care nu au cum să ajungă în niciuna din cele 20 de localități se pot înscrie la o plantare pe cont propriu. Ei pot urmări, pe site-ul plantamfaptebune.ro, un material video explicativ cu infograficul etajelor fito-climatice (sau arealul speciilor lemnoase forestiere).
Puieții plantați sâmbătă vor fi îngrijiți pe o perioadă mai mulți ani, până la atingerea maturității. Romsilva furnizează asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
Reprezentanta Ecoassist Liana Buzea a declarat pentru MEDIAFAX că n-a fost posibilă organizarea de plantări în fiecare județ, fiind de îndeplinit mai multe condiții pentru această acțiune.
Membrii asociației s-au adresat autorităților locale din toată țara cerându-le să identifice terenuri pentru plantări, respectiv terenuri neproductive sau chiar degradate sau cu risc de alunecare. Inițial au fost identificate 460 de hectare de terenuri, ceea ce ar fi implicat plantarea a peste 1,2 milioane de puieți. Însă ulterior s-a constatat că unele terenuri nu aparțineau primăriei sau că unora nu le putea fi schimbată destinația. În plus, era necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru includerea terenului în campania de împădurire, iar unele autorități au spus că nu mai este timp pentru pregătirea tuturor documentelor, urmând să participe eventual la campania de împădurire din primăvară.
În cadrul inițiativei „Plantăm fapte bune”, din 2011 și până în prezent, 12.528 voluntari au plantat și îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele județe: Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Ialomița, Iași, Prahova, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș.
Pe site-ul plantamfaptebune.ro, a fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicația online și pentru android – prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din țară.
În 2013 inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României.