Ministrul Fifor a încercat să explice, la Craiova, afirmațiile făcute anterior cu privire la faptul că stagiul militar obligatoriu este suspendat în România și nu anulat.
„Am văzut că s-a rulat foarte mult această informație referitoare la stagiul militar, pe parcursul zilei de ieri (marți – n.r.). Unii au înțeles-o exact cum am declarat, alții au dorit să dea niște tușe la declarația mea, dându-i o altă tentă. Haideți să explicăm cât se poate de clar. Este puțin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Ieri (marți – n.r.) am spus faptul că stagiul militar obligatoriu nu este anulat, ci doar suspendat. Aceasta este legea și aici ne aflăm. Așa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri„, a declarat Mihai Fifor.
Cu toate acestea, ministrul Apărării a ținut să reamintească faptul că mai multe țări membre NATO au luat hotărârea reintroducerii stagiului militar obligatoriu.
„Este normal ca atunci când discuți de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi și astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Dar, revin și subliniez: nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic, nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu”, a mai spus Fifor.
În schimb, Ministerul Apărării Naționale are în plan să reformeze Programul rezervistului voluntar astfel încât să poată furniza personal Armatei României.
„Dimpotrivă, am spus, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluții pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiți că nu am reușit din prima, sunt lucru pe care le reglăm și sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există și niște stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creștem atractivitatea ideii de a veni în armată„, a mai spus ministrul.