Fiica unei paciente moarte în spital acuză un tratament inuman: „Am întrebat asistenta ce se întâmplă când am găsit-o legată de picioare și mi s-a răspuns că nu este treaba mea”

Publicat: 16 10. 2014, 11:12
Actualizat: 01 02. 2019, 22:58

Paula Drulă, în vârstă de 65 de ani, suferea de diabet și era dependentă de insulină, iar în urma unei crize aceasta a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova.

Aflată în Italia, fiica femeii s-a întors în țară la aflarea veștii, ea spunând că a mers la spital și și-a gasit mama la Secția de terapie intensivă, legată de pat cu un cearșaf.

„Mă implora să o duc acasă, că asistentele nu îi fac insulina, îi vorbesc foarte urât, nu i se dă tratamentul de inimă necesar pentru a trăi. Am întrebat asistenta ce se întâmplă când am găsit-o legată de picioare și mi s-a răspuns că nu este treaba mea, este treaba medicilor să îmi explice, dar pentru că nu era niciun medic, am fost invitată să ies afară, am făcut fotografii și mama mă implora să o iau acasă. M-au dat afară, au chemat pază, că nu aveam voie să fac fotografii și în timp ce ieșeam afară, asistenta respectivă cu care am avut această altercație mi-a zis că nu se știe ce se poate întâmpla în acea noapte. (…) Inițial, mi s-a spus că e legată pentru că e violentă, dar era legată de picioare, era violentă cu picioarele? Nu i se făcuse perfuzie, nu i se dăduse apă”, a declarat Anca Drulă, fiica pacientei decedate.

Și soțul femeii, care a mers cu aceasta la spital, a spus că au găsit-o pe pacientă legată de picioare.

„Am intrat și am încercat să o ridic în picioare, dar ne-a spus că o dor picioarele. Atunci am dat pătura la o parte și am observat că acestea sunt legate. I le-am desfăcut imediat, în timp ce soția a plecat să vadă ce se întâmplă”, a povestit Sorin Veselu.

În cursul acelei nopți, fiica pacientei a fost anunțată că mama ei a decedat.

A doua zi, aceasta a depus o plângere la Poliție și la conducerea spitalului, care a declanșat o anchetă internă.

„Am sesizat în urma acestei adrese Consiliul etic al spitalului, este forul care se ocupă de relație medic – pacient. Acest Consiliu etic va lua declarații scrise celor implicați în cazul respectiv, atât medicilor, cât și asistenților, apoi se va formula o concluzie care va fi comunicată și aparținătorilor”, a declarat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului de Urgență din Craiova.

În ceea ce privește acuzațiile că pacienta de 65 de ani a fost găsită legată de pat, managerul a spus că a solicitat explicații medicului șef de pe Secția de terapie intensivă.

„Am cerut medicului șef de pe clinică să ne spună dacă în terapie intensivă se admit astfel de proceduri, de contenție, am rugat să se facă un consiliu cu toți medicii din secția respectivă să ne spună dacă aceste tehnici sunt premise conform atât legislației, cât și procedurilor și dacă da, care sunt momentele în care un pacient poate fi imobilizat, dacă este corect sau nu”, a mai spus Bogdan Fănuță.

Fiica pacientei decedate a precizat că va sesiza și Colegiul Medicilor, și Minsiterul Sănătății.