Fiii fostului rector al Universității Oradea, trimiși în judecată în dosarul privind diplomele false
Teodor Traian Maghiar și Marius Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universității din Oradea Teodor Maghiar, au fost trimiși în judecată în dosarul privind diplomele de licență false eliberate unor cetățeni italieni care nu au fost înmatriculați și nu au urmat cursuri la această instituție.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Teodor Traian Maghiar, fost rector al Universității din Oradea și fost decan al Facultății de Medicină în perioada 1994 – 2007, pentru 33 de fapte de fals intelectual.
Totodată, Marius Adrian Maghiar, fost decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Oradea în perioada 2004 – 2007, va fi judecat în același dosar pentru șapte fapte de fals intelectual, se arată într-un comunicat de presă de marți al Parchetului instanței supreme.
Procurorii au dispus încetarea urmăririi penale față de Teodor Maghiar, care a fost cercetat pentru 76 de fapte de fals intelectual, întrucât acesta a decedat în 28 septembrie.
Potrivit rechizitoriului trimis instanței de către procurori, Teodor Traian Maghiar, în calitate de rector al Universității din Oradea, respectiv decan al Facultății de Medicină, funcții deținute în perioada 1994 – 2007, a semnat și eliberat 11 diplome de licență, 17 diplome de studii aprofundate, trei certificate de absolvire a studiilor postuniversitare de perfecționare și două diplome de conferire a titlului de „doctor în osteopatie” pe numele unor cetățeni străini, atestând în fals că aceștia ar fi urmat și absolvit, în condițiile legii, studii universitare sau postuniversitare organizate la instituția de învățământ superior pentru anumite domenii și specializări, deși nu au frecventat cursurile organizate și nici nu au susținut examenele de licență sau colocviile la sediul acestei universități, ori nu au fost înmatriculați la universitate.
De asemenea, procurorii îl acuză pe Marius Adrian Maghiar că, în calitate de decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Oradea, funcție deținută în perioada 2004 – 2007, a semnat și eliberat șase diplome de licență pe numele unor cetățeni italieni, atestând în fals că aceștia ar fi urmat și absolvit studii universitare pentru specializarea stomatologie, deși aceștia nu au frecventat cursuri organizate la această instituție de învățământ sau nu au fost înmatriculați la universitate.
Teodor Maghiar, în calitate de rector al Universității din Oradea, funcție deținută în perioada 1994 – 2007, a semnat și eliberat 40 de diplome de licență, 24 de diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfecționare și o diplomă de doctor în management, pe numele unor cetățeni italieni, atestând în fals că aceștia ar fi urmat și absolvit studii universitare sau postuniversitare organizate pentru anumite domenii și specializări, deși aceștia nu au frecventat cursuri organizate la această instituție de învățământ și nici nu au susținut examenele de licență sau colocviile la sediul acestei universități, ori nu au fost înmatriculați la universitate, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanței.
Cauza a fost preluată de Parchetul instanței supreme, prin rezoluție a procurorului general, având în vedere complexitatea acesteia.
Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Oradea, instanță care urmează să dispună măsura complementară a anulării tuturor diplomelor de licență, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum și a actelor prin care s-au conferit unor persoane titluri științifice sau academice semnate sau eliberate de către cei trei inculpați, a precizat sursa citată.
În 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, sub acuzația că în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004 a falsificat cifra de școlarizare a universității cu scopul ca instituția să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenți și masteranzi școlarizați la forma de învățământ fără taxă.
În octombrie 2010, Maghiar a fost condamnat de Tribunalul București la opt ani de închisoare, magistrații menținând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, și măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale, la solicitarea DNA.
Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel București a decis reducerea pedepsei la cinci ani de închisoare, ridicând totodată și sechestrul asigurător. Dosarul era în dezbaterea instanței supreme, în faza recursului, la data la care Teodor Maghiar a decedat, instanța urmând să constate încetarea cauzei.
La jumătatea lunii noiembrie 2008, Ministerul Educației anunța că face controale în toate cele 13 instituții de învățământ superior cu profil medical, de stat și private, verificările vizând înmatricularea, mobilitatea și transferul studenților străini în România.
Printre cele 13 universități verificate s-a aflat și Universitatea Oradea, iar investigația a repus pe tapet și vechiul scandal legat de eliberarea de diplome de studii aprofundate aferente unor discipline care nici măcar nu există în România. Eliberarea acelor diplome a fost semnalată de fostul decan Mircea Ifrim, intrat în conflict cu familia Maghiar după îndepărtarea sa de la conducerea facultății.
În urma informațiilor privind nereguli la unele facultăți de medicină, legate de presupusa eliberare a unor diplome de licență fictive pentru cetățeni italieni, Adrian Maghiar a demisionat din funcția de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.
Adrian Maghiar a renunțat la funcție în 17 noiembrie 2008, problema privind eliberarea unor diplome false pe numele mai multor cetățeni italieni fiind readusă în atenție de fostul decan Mircea Ifrim, prin declarațiile făcute unui post de televiziune, potrivit cărora „Facultatea de Medicină din Oradea a trimis în Italia criminali cu diplomă”.