Filarmonica „Transilvania” infirmă zvonurile îmbolnăvirii muzicienilor săi cu coronavirus / „Niciun angajat al Filarmonicii de Stat «Transilvania» nu a participat la turneul organizat în China”
„În ultimele zile, au apărut prin presă fel de fel de informații, care au răspândit zvonuri legate de muzicieni din Filarmonica de Stat «Transilvania» care ar fi participat, alături de mai mulți artiști ai Filarmonicii de Stat «Banatul» și de alți artiști din alte orașe, într-un turneu în China și că ar fi posibili purtători ai coronavirusului chinez”, explică reprezentanții instituției.
Din cauza multitudinii mesajelor și întrebărilor primite din partea presei, legate de această situație, clujenii s-au simțit obligați să să adopte o poziție oficială și să infirme aceste zvonuri.
Oana Andreica, secretarul muzical al instituției, cea care se ocupă de organizarea oricăror turnee sau concerte de-ale Filarmonicii de Stat „Transilvania”, declară: „În aceasta perioadă nu a existat niciun turneu în care să fi fost implicați membri ai Orchestrei sau ai Corului Filarmonicii de Stat «Transilvania», toate evenimentele artistice ale instituției având loc la Cluj. În egală măsură, nu s-a semnat niciun protocol de colaborare cu alte instituții muzicale, prin care angajați ai acestei instituții să ia parte la vreun turneu”.
Reprezentanta instituției arată că au fost făcute verificări legate de implicarea personală, în afara contractelor și evenimentelor instituției, a unor muzicieni care fac parte din Filarmonica de Stat „Transilvania”.
Rareș Sângeorzan, liderul Sindicatului Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, a confirmat: „Putem declara cu certitudine că nici un angajat al Filarmonicii de Stat «Transilvania» nu a participat la turneul organizat în China. În urma discuțiilor cu colegii de la Timișoara și de la Arad, am primit confirmarea faptului că nu au fost implicați membrii Filarmonicii din Cluj în această deplasare.
Un număr de 18 muzicieni ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenție după ce s-au întors dintr-un turneu în China, în timpul căruia au cântat și în orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.
Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că muzicienii au ajuns marți din China.
„Colegii mei au fost 49 de zile într-un turneu în China și au avut un concert în zona Wuhan, dar atunci nu era epidemie declarată, nu era nimic, iar ulterior doar au tranzitat aeroportul, fără să ajungă în oraș. Au ajuns marți după amiază din China și nu au avut niciun fel de filtru, nici pe aeroportul din Germania, nici pe cel din România. Văzând, totuși, ce se întâmplă, noi, ca instituție, i-am rugat să se prezinte la cei care se ocupă cu medicina muncii și să fie consultați ca să nu fie probleme. Am început o corespondență cu DSP Timiș și am hotărât, cu de la mine putere, ca acești colegi să stea acasă în următoarele 10 zile, preventiv, să evite colectivitățile. Îmi asum responsabilitatea, le voi da o motivare medicală, dar sper să nu aibă probleme de sănătate”, a spus Gârboni.
Ioan Coriolan Gârboni a precizat că cei 18 muzicieni ai filarmonicii vor fi plătiți pe perioada șederii acasă și vor face studiu individual.
În același timp, Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că doi artiști din Cluj sunt izolați la domiciliu pentru 14 zile, după ce s-au întors din turneul din China și dacă vor avea simptome de febră sau tuse cei doi vor fi transferați la Spitalul de Boli Infecțioase.
„Doi muzicieni clujeni, care s-au întors din turneul din China, sunt auto-izolați la domiciliu pe o durată de 14 zile. Starea lor de sănătate este foarte bună, am vorbit cu ei. Dacă în această perioadă vor prezenta simptome de febră, tuse sau dificultăți la respirație, vor trebui să apeleze 112 și vor fi transferați al Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca”, a spus Moisescu.
Cei doi muzicieni nu sunt angajați ai Filarmonicii „Transilvania” sau ai Operei Naționale Române ci ar fi vorba, se pare, de un student instrumentist și de fost angajat al Operei Maghiare, care e pensionar.
Zece orașe din China au fost puse în carantină de autorități, ca măsură de a precauție pentru opri răspândirea noului coronavirus depistat inițial la Wuhan din provincia Hubei, care până în acest moment a ucis 25 de persoane, iar peste 830 de oameni au fost infectați.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.
Sursă foto: Cristina Rădulescu/Filarmonica de stat Transilvania/Facebook