Filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" cu care Cristian Mungiu participă în competiție la Cannes este "o realizare splendidă", jucată "excepțional" și regizată "cu puritate și onestitate", potrivit Variety, în timp ce Hollywood Reporter anticipează premiile pe care le va lua filmul la festivaluri.
"4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", cu Anamaria Marinca și Laura Vasiliu în rolurile principale, are joi proiecția oficială pe Croazetă, în timp ce vizionarea de presă a avut loc miercuri, în prima zi a evenimentului.
"Prezentând toate elementele noii cinematografii din România – cadre lungi, imagine controlată și un simț uluitor pentru dialogul firesc, filmul de maestru al lui Cristian Mungiu are o singură notă falsă într-o poveste altminteri țesută frumos. O dovadă suplimentară a noii reputații a României în lumea cinematografică, filmul va atrage spectatori din cinematografele de artă americane și europene", scrie influenta publicație Variety, în deschiderea uneia dintre primele cronici ale filmului, cu adevărat superlativă.
Potrivit Variety, despre "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" – prima parte dintr-un ciclu intitulat "Amintiri din Epoca de Aur" – se va vorbi cu aceeași apreciere ca despre "Moartea domnului Lăzărescu" (regia Cristi Puiu, câștigătorul premiului secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2005), ambele filme avându-l ca director de imagine pe Oleg Mutu.
"Scopul lui Mungiu este de a transpune pe ecran greutatea copleșitoare a compromisurilor care au distrus suflete în anii regimului Ceaușescu, prin intermediul unor povești profund umane", mai scrie publicația citată, care apreciază stilul minimalist al filmului.
Jay Weissberg, autorul cronicii, crede că Mungiu, atât de atent să se concentreze numai pe ceea ce este esențial, face un singur pas greșit, atunci când zăbovește asupra unui fetus.
O "revelație" este Anamaria Marinca în rolul Otiliei – una dintre cele două protagoniste ale acestui film despre decizii, responsabilități și alegeri, plasat într-o zi de sâmbătă din anul 1987. "Nu e vorba numai de felul în care (Anamaria Marinca – n.r) transformă dialogul din scenariu în vorbire reală (o calitate pe care o au toți ceilalți actori din distribuția strălucită), ci de capacitatea ei de a transmite tot zbuciumul interior în tăcere. (Laura) Vasiliu este la fel de bună, o tânără înspăimântată, care caută cu disperare să pună capăt chinului ei", mai scrie Variety. (Mediafax)