Filmul tragicului accident de pe DN1. Ultima zi din viața a trei familii distruse de un șofer sinucigaș: „Nu au avut nicio șansă”
Cinci persoane, dintre care un copil de 12 ani și o adolescentă de 19 ani, și-au pierdut viața, sâmbătă seara, pe DN1, la kilometru 81, după ce George Dumitru, de 28 de ani, a intrat frontal în mașina în care se aflau. El s-a sinucis. Ei au fost uciși.
Florin Cioroba, în vârstă 44 de ani, și Nicoleta Mocanu, în vârstă de 38 de ani, împreună cu cei doi copii, un băiat de 12 ani și o fată de 19 ani, și cu un prieten de familie – Robert Salvatore Gherghelaș – 44 de ani, șoferul, se întorceau cu mașina de la pescuit, de la balta Butimanu. Mai aveau 5 kilometri și ajungeau acasă, când, de pe contrasens, un alt autoturism, ce gonea cu 180 de kilometri la oră, i-a izbit frontal.
„Florin și Nicoleta urmau să se căsătorească. Erau împreună de un an și aveau planuri de viitor. Fiecare avea din căsătoriile anterioare câte doi copii: el doi băieți – unul de 14 ani și unul de 12 ani, ea două fete – una de 19 ani și alta de 14-15 ani”, a declarat pentru gândul Mihai Ungureanu, viceprimarul comunei Bănești și fostul cumnat al lui Florin, victima în vârsta de 44 de ani, cu care a rămas în relații bune deși s-a despărțit de sora lui.
El avea o firmă de instalații sanitare, iar ea lucra la o una dintre cele mai importante companii petroliere din țară. Acasă au mai lăsat doi copii. „Băiatul va rămâne în grija bunicii, iar fata în grija mătușii”, a mai precizat viceprimarul comunei Bănești.
Trupurile neînsuflețite ale celor cinci victime vor fi aduse acasă mâine, după ora 15, iar înmormântarea va avea loc, cel mai probabil, miercuri.
Cel care le-a curmat viețile era un tânăr de 28 de ani din București – George Dumitru. Mergea pe DN1, spre Ploiești, cu 180 de kilometri la oră. La kilometru 81 a intrat frontal în mașina de pe contrasens în care se aflau cele cinci persoane. Principalul scenariu arată că bucureșteanul a vrut să se sinucidă, iar în actul său sinucigaș a mai luat alte cinci vieți. Acesta a postat pe contul personal de Facebook un mesaj de adio, după care și-a închis telefonul mobil pentru a nu putea fi contactat de apropiați, care ar fi putut să îl facă să se răzgândească să își ducă planul sinucigaș la bun sfârșit.
„Aveți grijă de voi prieteni, amici, cunoștințe eu plec într-o lume mai bună și aveți grijă pe cine iubiți să nu pățiți la fel ca mine!! Vă iubesc pe toți! Iartă-mă Doamne pentru ce fac, dar așa nu mai rezist să trăiesc”, este mesajul pe care tânărul l-a postat pe contul de socializare.
Tragicul accident a avut loc sâmbătă după-amiază. Impactul a fost atât de puternic încât toți au murit pe loc. Zona a fost împânzită de medici, pompieri și politiști. În urma impactului, autoturismele s-au transformat în două mormane de fiare și a fost nevoie de câteva zeci de minute până când trupurile au fost scoase din mașini.
Medicii ajunși la fața locului s-au declarat șocați de ceea ce au văzut. „Șase victime – patru adulti, doi copii, toți cu politraumatisme grave, fără funcții vitale. Prin gravitatea politraumatismelor nu puteau trăi. Nu au avut nicio șansă”, a declarat medicul de la Ambulanța Prahova care a ajuns la locul accidentului.
Polițiști anchetează în prezent împrejurările în care s-a produs acest accident și nu exclud sinuciderea drept ipoteză. „Din primele cercetări rezultă ca unul din conducătorii auto a pătruns pe contrasens. O să rezulte în urma cercetărilor și condițiile care au favorizat producerea acestui accident”, a declarat comisar Gheorghe Militoiu, de la biroul Poliției Rutiere DN1 Prahova.
Psihologii consideră cazul unul atipic: „Un sinucigaș nu ia și viața altora”
Vestea că George Dumitru ar fi plănuit să se sinucidă din dragoste i-a luat prin surprindere pe apropiații acestuia, care vorbesc despre el ca fiind o persoană plină de viață. Mai mult, vecinii spun că săptămâna trecută l-au văzut pe George împreună cu iubita lui și că erau fericiți.
Tânărul, care a decis să-și ia viață și împreună cu a lui și pe a altor cinci persoane, lucrase în ultimii ani pe vase de croazieră și văzuse aproape întreaga lume. Pe contul său de Facebook a postat în ultimii trei ani sute de fotografii din destinatii precum Brazilia, Polul Nord, Italia, Grecia, Turcia. În aceste zile, tânărul era în concediu acasă.
Psihologii consideră cazul lui George Dumitru unul atipic. „Nu am mai întâlnit în cariera mea un caz în care un sinucigaș să mai ia și viața altora. De obicei, cei care se sinucid nu îi afectează și pe alții. Trebuie să se vadă dacă a fost cu intenție faptul de a mai lua și viețile altora sau a vrut pur și simplu să se izbească de ceva cu mașina”, a afirmat prihologul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
El spune că, dacă suicidul se reduce la o emoție negativă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburare psihologică de tip depresiv, stres puternic sau de o stare de nemulțumire existențială.
„Orice comportament pe care îl facem, îl facem deoarece ne aduce un beneficiu. Când spun beneficiu nu trebuie să ne gândim doar la un beneficiu material. Acesta poate să fie și unul psihologic/emoțional, de exemplu fac un comportament pentru a evita o stare emoțională neplăcută și/sau pentru a ajunge într-o stare emoțională plăcută. Acest principiu general se aplică, așadar, și comportamentelor suicidare. În principiu, dacă suicidul se reduce la o emoție negativă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburare psihologică de tip depresiv, stres puternic sau, pur și simplu, de o stare de nemulțumire existențială, caz în care trebuie excluse, prin analiza psihologică, probleme psihologice mai ascunse”, a spus David.
Potrivit acestuia, în cazul în care suicidul este făcut pentru a obține o emoție pozivă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburar psihologică/emoțională, de exemplu o interpretare delirantă de tip psihotic, de genul „cred că am puteri miraculoase care mă protejează de orice, inclusiv de căderea liberă de la etajul 10, cădere pe care o încerc pentru plăcerea experienței de a zbura”, sau, mai rar, de o anumită opțiune valorică atipică.
Viceprimar comunei Bănești: „Tragedia putea fi prevenită prin amplasarea de separatoare. Au mai fost cazuri”
Mihai Ungureanu, viceprimarul comunei Bănești, spune că această tragedie putea fi prevenită dacă Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) amplasa un separator de sensuri. „Au mai cazuri în care conducătorii auto au intrat pe contrasens, punând în pericol viețile celorlalți șoferi. Vom ieși în stradă și vom protesta, în speranța că de data asta se vor lua măsurile necesare pentru ca tragedia de ieri să nu se mai repete” a declarat pentru gândul viceprimarul din Bănești.
Peste o mie de persoane sunt așteptate, marți, la un „protest civic” organizat la Câmpina de salariații unei firme care acuză autoritățile de „nepăsare. „Evenimentul putea fi evitat dacă în ultimii 20 de ani autoritățile care se ocupă de administrarea drumurilor naționale ar fi montat pe DN1, drum național, separatoare între sensurile de mers. Vă așteptăm să veniți îmbrăcați în negru, marți, 30 septembrie, ora 17.00, în centrul municipiului Câmpina, zona Casa Cărții, să arătăm că ne pasă și suntem solidari cu concetățenii noștri care trec prin această tragedie. Să ne gândim că din cauza indiferenței autorităților și noi putem fi oricând victime”, spun organizatorii acțiunii de protest într-un comunicat remis Mediafax.
Unul dintre organizatorii protestului a declarat că inițiativa organizării acestei acțiuni aparține salariaților firmei întrucât tinerii morți în accident erau colegi de școală cu copiii lor, iar adulții le erau prieteni. Protestul este organizat în contextul în care organizatorii susțin că în ultimii ani salariații acestei firme, dintre care unii fac naveta pe DN 1, au depus mai multe cereri la CNADNR și la Ministerul Transporturilor, solicitând montarea de separatoare de sens pe DN 1, pe tronsonul în care a avut loc accidentul de sâmbătă seară.
„Oamenii aceia erau prieteni cu o pare din salariații noștri. Avem colegi care se deplasează zilnic pe acest tronson de drum, iar de-a lungul anilor am depus sesizări la CNADNR, la Ministerul Transporturilor, pentru a se monta separatoare. Cred că în ultimii cinci ani am depus cel puțin o dată pe an astfel de solicitări, dar am primit un singur răspuns, în urmă cu câțiva ani, în care ni se comunica faptul că nu sunt fonduri” a declarat organizatorul protestului.