Filmul unei morți subite, la doi pași de spital. Două întrebări esențiale despre ultimele clipe ale lui Ekeng

Publicat: 07 05. 2016, 18:57

Camerunezul Patrick Ekeng, de la Dinamo București, a murit la 26 de ani, la 7 minute după ce intrase pe terenul de fotbal, în ultimul meci din sezon al echipei sale în Liga I. Moartea sa a fost pusă pe seama unui șoc cardiogen, însă medicii urmează să stabilească mai exact ce s-a întâmplat, în urma necropsiei. După aproape 90 de minute de încercări de resuscitare, cât un meci de fotbal, Ekeng a fost declarat decedat, la Spitalul de Urgență Floreasca, la doi pași de Stadionul Dinamo unde se juca meciul. Este a doua tragedie care lovește clubul Dinamo, după ce Cătălin Hâldan a murit tot pe teren, în anul 2000, din cauza unui accident vascular.

În plin scandal privind sistemul de sănătate din România, legat de folosirea unor dezinfectanți în diverse spitale care nu își fac efectul, unii fiind diluați, moartea tânărului fotbalist este înconjurată de controverse care țin de asemenea tot de eficiența sistemului medical.

1. Era dotată corespunzător ambulanța care a intervenit pe stadion și l-a transportat pe Ekeng la Spitalul Floreasca? Există declarații conform cărora ambulanța nu ar fi fost dotată cu defibrilator, întărite de altfel de medicii de la Floreasca, care au declarat că pacientul a fost adus fără manevre de resuscitare, doar cu masaj cardiac. De asemenea, că medicul de pe ambulanță nu ar fi intervenit corect.

„Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani. A fost adus la noi cu o ambulanță, fără manevre de resuscitare, din câte știu. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră și aproape 30 de minute, dar fără rezultat. Din păcate, pacientul a decedat”, a declarat vineri noapte purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca.

De asemenea, medicul de pe ambulanța PULS care se afla pe stadionul Dinamo nu ar fi intervenit prompt, unii suporteri susținând că medicul stătea în tribună și a venit pe jos până la mijlocul terenului, unde căzuse Ekeng. Manevrele de masaj cardiac și de prim ajutor au fost făcute de medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu.

Medicul de pe ambulanța PULS a fost reclamat de Ministerul Sănătății la Colegiul Medicilor, pentru modul în care a intervenit la meci. De asemenea, firma PULS este verificată de Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI și de Ministerul Sănătății.

Într-o poziție oficială, clubul Dinamo București arată însă că la meci au fost prezente trei salvări PULS, toate fiind dotate corespunzător, după cum i-au asigurat firma de ambulanță contractată, lucru confirmat și de ședința tehnică dinaintea meciului.

„I-am făcut masaj cardiac și i-am eliberat căile respiratorii pe teren și le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu știu cât timp a trecut până a venit ambulanța, nu realizez trecerea timpului atunci”, a spus medicul de la Dinamo.

Reputatul cardiolog Șerban Brădișteanu arată însă că salvarea nu era dotată cu defibrilator și că asta i-a răpit lui Ekeng șansa la viață.

„S-ar fi putut face totul ca să aibă cele mai mari șanse pentru a fi salvat. În primul rând, o ambulanță care participă la astfel de competiții trebuie să fie superdotată, ca cele SMURD. Trebuia să fi avut și asistenți calificați, medic și aparatura necesară. Dacă aveau la dispoziție un defibrilator, pentru a se afla ce fel de tulburare avea, s-ar fi putut trage o concluzie urgentă. Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, șansele lui de supraviețuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi și au diminuat foarte mult șansele de supraviețuire. Au fost cele trei minute pe teren plus drumul până la spital. În total, au fost 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. În plus, ambulanța nu a avut personalul care să facă astfel de manevre”, a spus Brădișteanu pentru ziare.com.

„Este obligatoriu ca o mașină de urgență să aibă aparat defibrilator. Noi, serviciul de ambulanță public, avem chiar și pe cele de transport și pe cele de consultații la domiciliu, în funcție de categoria mașinii de urgență sunt și alte dispozitive care pot susține funcțiile vitale. În mod normal, în nicio competiție sportivă nu pornești dacă nu este prezentă cel puțin o ambulanță dotată corespunzător la astfel de competiții. Clubul este cel care contactează un serviciu de ambulanță și cere o mașină dotată corespunzător”, a declarat Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, pentru MEDIAFAX.

2. Cum a trecut de vizitele medicale Ekeng, dacă avea o afecțiune cardiacă sau de altă natură sau dacă folosea substanțe interzise?

Tânărul fotbalist nu fusese înregistrat cu vreo afecțiune cardiacă, iar testele sale ieșiseră mereu în regulă la Centrul de Medicină Sportivă, unde fotbaliștii sunt verificați din șase în șase luni, conform lui Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al clubului Dinamo.

„Precizez că jucătorul a efectuat vizita medicală în data de 12 ianuarie 2016 la Institutul Național de Medică Sportivă. Fiind jucător nou cooptat în lotul nostru, investigațiile medicale au fost completate, față de cele standard prevăzute de regulamente, la o altă clinică, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. În urma examinărilor, jucătorul a fost declarat apt pentru antrenamente și competiții”, arată medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, într-un comunicat de presă al clubului de fotbal.

„Fiecare sportiv merge la Centrul de Medicină Sportivă, din șase în șase luni și lucrurile au fost în regulă acolo. Suntem pur și simplu blestemați. Nu-mi vine să cred, e un coșmar ce s-a întâmplat”, a spus Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al Dinamo.

FILMUL EVENIMENTELOR:

– VIneri, 20.30: Începe meciul Dinamo București-Viitorul Constanța, ultimul meci al lui Dinamo din sezonul Ligii I.

– 21.50: În jurul acestei ore, în minutul 63 al meciului, intră pe teren mijlocașul Patrick Ekeng, ultima schimbare a dinamoviștilor, în locul lui Erik Bicfalvi.

– 21.57: Patrick Ekeng se prăbușește subit, pe spate, la mijlocul terenului, în timp ce urmărea o fază desfășurată la depărtare de el. Colegii aleargă spre el, iar meciul se întrerupe imediat. Medicii echipei și o targă mobilă, montată pe o mașină de stadion, ajung imediat în jurul jucătorului prăbușit. Medicii sportivi îl întorc pe o parte pe Ekeng, asigurându-i intervenția de prim-ajutor.

– 22.00: Ambulanța PULS, care asigura prin contract cu organizatorul meciului, Dinamo București, siguranța medicală la stadion, pătrunde pe gazon în aproximativ două-trei minute. Ekeng este urcat în ambulanță, pe targă, fără să dea semne că este în viață. Unii suporteri au susținut că medicul nu se afla în ambulanță, ci în tribună.

-22.05: Ambulanța ajunge la Spitalul de Urgență Floreasca. Ekeng se află în stop cardio-respirator, conform medicilor de la Floreasca, ei anunțând ulterior că până să ajungă la ei, nu i-au fost efectuate manevre de resuscitare (cu defibrilator), ci doar masaj cardiac specific manevrelor de prim-ajutor. Conform medicului dinamovist Liviu Bătineanu, ambulanța a ajuns foarte rapid la spital, „în două-trei minute”, acesta aflându-se în imediata apropiere a stadionului Dinamo.

-23.30: Medicii declară decesul lui Patrick Ekeng, după aproape 90 de minute în care zece doctori au încercat resuscitarea lui. „Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani. A fost adus la noi cu o ambulanță, fără manevre de resuscitare, din câte știu. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră și aproape 30 de minute, dar fără rezultat. Din păcate, pacientul a decedat”, a anunțat doctorul Cristian Pandrea, de la Floreasca, înconjurat de jurnaliști și de suporteri dinamoviști.

Pe fișa de deces a tânărului fotbalist, medicii ar fi scris șoc cardiogen, conform Pro Sport, caz în care inima nu mai pompează sângele către organele vitale. În astfel de cazuri, resuscitarea rapidă este vitală, precum și manevrele de prim-ajutor din primele minute de la incident, a explicat deputatul Tudor Ciuhodaru, fost șef al Unității de Primiri Urgențe de la Iași.

Între timp, meciul Dinamo-Viitorul a continuat până la sfâșit, aspect care a ridicat noi controverse în rândul oamenilor de fotbal: de ce nu a întrerupt arbitrul meciul? Rămași în inferioritate numerică, pentru că Ekeng fusese ultima schimbare a antrenorului Mircea Rednic, dinamoviștii pierd avantajul de 3-2, cei de la Viitorul egalând dintr-un penalti, în minutul 84. Meciul s-a încheiat 3-3 și cu o viață în minus.

– Sâmbătă dimineață, polițiștii de la Serviciul Omoruri și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București deschiseseră deja un dosar penal in rem, cu privire la fapte, pentru a cerceta împrejurările suspecte în care a decedat Patrick Ekeng. În această dimineață, ei au ridicat documente de la sediul ambulanței PULS și de la clubul Dinamo București. Urmau să fie audiați medicul de pe ambulanța privată, șoferul ambulanței, staff-ul medical al echipei și alți reprezentanți ai clubului, conform Digi24.

Seara, Parchetul Tribunalului București confirmă că a deschis dosar penal și că a ridicat documente și înregistrări video de la clubul Dinamo și de la Puls.

13.00 La stadionul Dinamo încep să vină echipele de fotbal rivale ale clubului, dar și suporterii, pentru a aduce un omagiu tânărului fotbalist care a murit. Eterna rivală Steaua este prima echipă care sosește la stadion, unde aprinde lumânări. Suporterii dinamoviști i-au aplaudat pe jucătorii steliști.

15.30 Ministerul Sănătății și MAI anunță că au demarat un control la firma de ambulanțe PULS, pentru a vedea dacă procedurile au fost respectate. De asemenea, medicul de pe ambulanță a fost reclamat Colegiului Medicilor, care urmează să verifice dacă a intervenit corect medical.

Luni, 9 mai Urmează să aibă loc autopsia lui Patrick Ekeng, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, pentru a se stabili exact cauza morții.

Versiunea medicului de la Dinamo: I s-a făcut masaj cardiac

Medicul dinamovist Liviu Bătineanu a povestit pentru Pro Sport cum au decurs ultimele clipe din viața lui Ekeng.

„L-am văzut căzând. Am intrat direct pe gazon, nu am mai așteptat pe nimeni. Primul lucru care trebuie făcut este eliberarea căilor respiratorii. Clipea și avea gura încleștată. În momentul ăla am făcut ce trebuia făcut. L-am întors pe o parte și am încercat să-i eliberez căile respiratorii superioare. Nu știu ce s-a întâmplat în jurul meu. Știu doar că am zis „Ambulanță!”. În momentul ăsta, el respira.

Avea puls. Era puls. Nu pot să spun cât de regulat era, dar i-am simțit pulsul. A venit ambulanța și pentru că spitalul e aproape și acolo se face tot. Pe ambulanță se pot face manevre de resuscitare. În ambulanță am început să-i fac masaj, dar am ajuns imediat. S-a ajuns foarte repede sus. Îl așteptau deja cu manevre de resuscitare. Tot manuală, dar bineînțeles și câteva șocuri. Timp de o oră și jumătate.

Am stat în sală. Acolo erau oameni specializați. Diagnosticul a fost de stop cardiorespirator. Acolo a intrat pe respirație asistată și s-a făcut masaj cardiac. Cred că au participat cinci bărbați la masajul ăsta. Plus defibrilări electrice, plus perfuziile care se fac, cu adrenalină. Cu xilină”.

Declarația oficială a medicului, în cadrul unui comunicat de presă al clubului Dinamo, coincide: „Jucătorul s-a prăbușit pe teren. Am intrat imediat, fără a mai aștepta permisiunea arbitrului, și am început primele manevre de resuscitare. Am controlat și eliberat căile aeriene superioare. Jucătorul avea puls și respira. S-a solicitat ambulanța, care a hotărât transportarea în serviciul de urgență. În timpul transportului, care a durat aproximativ două minute, s-a început masajul cardiac extern deoarece jucătorul a făcut stop cardio-respirator. Imediat a fost preluat de serviciul de urgență, care a început manevrele de resuscitare”.

Cine era Patrick Ekeng

Născut pe 26 martie 1990 în Camerun, mijlocașul defensiv Patrick Ekeng a venit la începutul lui 2016 în România, la Dinamo București, echipă pentru care a jucat în 11 meciuri și a marcat un singur gol, în derby-ul cu Steaua București, din Cupa României.

Ekeng a jucat la următoarele echipe: Canon Yaounde (Camerun 2008-2009), Le Mans (divizia B, Franța, 2009-2013), Rodez (Franța, 2011, împrumutat de la Le Mans), Laussane Sport (Elveția, 2013-2014), Cordoba FC (Primera Division, Spania, 2014-2015), Dinamo București (Liga I, 2016).

Ekeng a fost și selecționat de două ori în naționala Camerunului, în 2015.

Era căsătorit și avea o fetiță de doi ani.

Istoric negru. Fotbaliștii care au murit pe teren în România

Mai mulți fotbaliști au decedat de-a lungul vremii pe teren, în România, arată Pro Sport. Ekeng este cel de-al 126-lea fotbalist care moare pe teren la nivel mondial și al doilea de anul acesta, celălalt caz petrecându-se în Indonezia, unde un sportiv a fost lovit de fulger.

– 1963. Petrolistul Constantin Tabarcea (26 de ani), care, în minutul 16 al meciului Petrolul – Dinamo, a căzut pe gazon. Investigațiile medicale au relevat că decesul fotbalistului ploieștean a fost provocat de glanda timus.

– 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid – Astra, fotbalistul Ștefan Vrăbioru (23 de ani), care intrase de 13 minute în joc, s-a prăbușit pe gazon, el murind apoi în drum spre spital. La autopsie, lui Vrăbioru i s-a găsit o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit doarece era suferind de inimă.

5 octombrie 2000. În timpul meciului amical de fotbal Ș.N. Oltenița – Dinamo București, desfășurat la Oltenița, jucătorul dinamovist Cătălin Hâldan a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a decedat. Din relatările medicului echipei, Mircea Lucaciu, Hâldan a dus mâna la cap și a căzut pe teren fără să fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie, după care a fost continuată resuscitarea în mașină până la spital, jucătorul nemairăspunzând însă la stimuli. Hâldan efectuase, cu o săptămână înainte, alături de ceilalți componenți ai lotului dinamovist, un control medical la clinica particulară Medsana, în urma căruia fusese declarat fizic sănătos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul Național de Medicină Sportivă, el a fost declarat clinic sănătos, nefiind suspect niciodată de o boală coronariană.

6 iulie 2009. Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la , la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat în cariera sa la echipele FC Național, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Corești, FC Argeș, Chindia Târgoviște, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brașov, FC Ghimbav, Farul Constanța și Ceahlăul Piatra Neamț.

2 septembrie 2009. Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, la , în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat de la Astra Ploiești. „A plonjat, a apărat balonul, s-a ridicat după a doua minge șutată, a mai sărit de două ori în poartă și după aia s-a prăbușit”, a declarat antrenorul Marin Barbu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

10 mai 2010, Andrei Pricop, jucător al formației vasluiene Magic Deleni, a intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partidă din campionatul județean și a murit la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, la vârsta de 24 de ani.

11 aprilie 2011, Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucureșteană Juventus Colentina, în liga secundă, a murit în timpul unei partide cu prietenii, desfășurate pe un teren de agrement din Capitală. Echipajul SMURD a încercat mai bine de o oră să îl resusciteze, însă fără rezultat. Primele rezultate ale autopsiei au arătat că Mutulescu a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii acute.

august 2012, Chinonso Ihelwere Henry, care evolua la Delta Tulcea, în liga secundă a României, s-a prăbușit pe teren, în timpul meciului amical cu FC Balotești și a murit după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

Alți doi fotbaliști români au murit în afara țării. În data de 2 februarie 1993, Michael Klein (33 de ani), care avea la activ 90 de selecții în naționala „tricoloră”, a murit în timpul unui antrenament în sala de forță a formației germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani susține că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecțiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate și a stresului.

Portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamțu, a decedat la 20 februarie 2002, din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul său Marius Șuleap, în timpul unui antrenament efectuat în cantonamentul din Cipru. Neamțu s-a aflat de o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia. În timpul antrenamentului, Neamțu a fost lovit involuntar în față, cu piciorul, de coechipierul său Marius Șuleap, portarul suferind o fractură de mandibulă și o hemoragie cerebrală.