Finalizarea conductei de gaz Giurgiu-Ruse, amânată din nou. Când ar putea fi gata
„Procedurile de achiziție a lucrărilor de subtraversare a Dunării vor fi reluate în comun de cei doi transportatori în condițiile în care, în baza prevederilor Contractului de Finanțare prin programul EEPR, a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare comună pentru ultima extindere a termenului de eligibilitate a costurilor până la finele anului 2016”, a anunțat Transgaz, la solicitarea MEDIAFAX.
Proiectul de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România și Bulgaria, pe ruta Giurgiu – Russe, a fost lansat în 2011 și urma să fie finalizat doi ani mai târziu, dar lansarea a fost amânată inițial pentru ianuarie 2014, termenul limită fiind din nou extins din cauza dificultăților tehnice.
Lucrările la această conductă au început în 2012.
„Problemele tehnice deosebite întâmpinate pe parcursul operațiunilor de foraj orizontal dirijat pentru conducta principală de gaze, generate în principal de configurația imprevizibilă a structurii geologice a zonei de subtraversare, au condus la întârzieri considerabile și imposibilitatea asociației de constructori să finalizeze lucrările, motiv pentru care cele două companii de transport gaze naturale beneficiare, Transgaz și Bulgartransgaz, au decis rezilierea contractului de execuție cu aceasta”, precizează reprezentanții Transgaz.
Proiectul de interconectare prevede construcția unor stații de măsurare a gazelor, la Giurgiu și Ruse, și a conductei dintre acestea, de aproximativ 25 kilometri, care include subtraversarea Dunării.
„Segmentele terestre ale proiectului au fost finalizate în ambele țări”, arată Transgaz, iar conform companiei valoarea lucrărilor finalizate și recepționate pe segmentul românesc a fost de 6,7 milioane euro, din estimarea inițială de 10,9 milioane euro.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro.
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a Dunării.
Conducta va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România și de 500 de milioane metri cubi pe an pe relația inversă.