Prima pagină » Știri » FINANCIAR. Ce se întâmplă cu pensiile speciale în plină pandemie de coronavirus

FINANCIAR. Ce se întâmplă cu pensiile speciale în plină pandemie de coronavirus

FINANCIAR. Ce se întâmplă cu pensiile speciale în plină pandemie de coronavirus
Ședință de guvern înaintea moțiunii de cenzură. Măsurile pentru HoReCa și atragerea de fonduri europene, pe masa Cabinetului Orban / Mediafax Foto, Andreea Alexandru

Proiectul USR referitor la pensiile speciale a fost depus la Senat iar momentan nu beneficiază de suținere deoarece partidele politice din România nu au ajuns la o înțelegere în privința acestei probleme. 

Proiectul referitor la desființarea pensiilor speciale a fost redezbătut la începutul perioadei în care România a început să fie afectată de pandemia de coronavirus, relatează Antena 3.

Proiectul de la USR nu este singurul pe acest subiect, mai multe partide realizând mai multe variante care însă nu au fost susținute deoarece partidele politice din România au ajuns la o înțelegere.

Proiectul depus de USR referitor la desființarea pensiilor speciale nu beneficiază nici măcar de susținerea PNL. USR propune impozitarea a 90% din pensiile speciale, motivând faptul că există o discrepanță foarte mare între pensia minimă de 704 lei și cea mai mare pensie specială în valoare de peste 70.000 de lei.

Proiectul propus de PNL

În acesta se prevede impozitarea progresivă a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor primite de militari și polițiști.

Trei cote de impozitare

Proiectul PNL propune impozitarea pe cote:

  • 10% – pensiile speciale între 2.001 de lei și 4.000 de lei;
  • 60% – pensiile speciale între 4.001 de lei și 7.0000 de lei;
  • 95% – pensiile speciale care depășesc 7.000 de lei.

Categoriile vizate de impozitarea progresivă sunt parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de contur, Avocatul Poporului, personalul navigant și personalul diplomatic.

Până în prezent nu a fost luată o decizie în această privință, însă liderul grupului PSD al Camerei Deputaților susține că va propune impozitarea tuturor pensiilor.

Parlamentul a votat în luna ianuarie, cu acordul tuturor partidelor, desființarea pensiilor speciale, cu excepția celor din sistemul de Apărare și Ordine Publică.

Autor

Citește și