Prima pagină » Știri » Finanțare de peste cinci milioane de lei pentru reabilitarea termică a șapte blocuri din Arad

Finanțare de peste cinci milioane de lei pentru reabilitarea termică a șapte blocuri din Arad

Finanțare de peste cinci milioane de lei pentru reabilitarea termică a șapte blocuri din Arad
Cinci milioane de lei pentru rabilitarea unor blocuri din Arad

Primul contract de finanțare europeană pentru reabilitarea termică a blocurilor din Regiunea Vest a fost semnat, joi, la Arad, municipalitatea arădeană obținând suma de 2.850.000 de lei, bani neramburasbili, prin intermediul Regio-POR 2007-2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea termică a șapte blocuri din Arad, cu un total de 156 de apartamente, valoarea întregului proiect fiind de 5.283.878 de lei, diferența de la suma nerambursabilă obținută fiind asigurată de bugetul local și asociațiile de proprietari.

Contractul de finanțare a fost semnat de către primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim.

Falcă a declarat că Primăria a depus până acum patru cereri de finanțare pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri, cu o valoare de peste 27 de milioane de lei, iar la a cincea se lucrează în prezent și urmează să fie depusă.

Potrivit edilului, a doua cerere de finanțare ar urma să fie aprobată în scurt timp, fiind vorba de peste nouă milioane de lei pentru reabilitarea a nouă blocuri, cu un total de 309 apartamente.

„Este primul proiect de acest fel care a obținut finanțarea în regiune, iar asta pentru că ne-am mișcat foarte repede cu documentațiile necesare. În etapa financiară următoare, 2014-2020, vom depune și alte proiecte, pentru că avem în bugetul local banii necesari studiilor pentru o sută de blocuri, iar în toamnă am putea depune deja cereri de finanțare”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Șeful ADR Vest a spus că în cazul acestei componente de finanțare nu se prevede doar anveloparea clădirilor, ci și alte lucrări, între care refacerea instalațiilor termice interioare.

„La finalul lucrărilor, trebuie dovedit că reducerea costurilor pentru încălzirea acestor locuințe va fi de cel puțin 40 la sută, iar proprietarii vor trebui să simtă acest lucru în facturi. Aceste reguli stricte ale finanțării vor ajuta la reglarea pieței, la creșterea calității acestor lucrări”, a declarat Sorin Maxim.

El a precizat că la nivel regional a fost alocată pentru aceste proiecte suma de 22,8 milioane de euro, iar la nivel național solicitările pentru finanțare însumează două miliarde de euro.

Autor
Autor

Citește și