Finanțarea Ambulanței ar putea trece de la CNAS la Ministerul Sănătății
Finanțarea Ambulanței ar putea fi făcută de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, în prezent aceasta fiind realizată din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.
Ministrul Vasile Cepoi a declarat că toate cheltuielile privind asistența medicală de urgență ar putea fi finanțate din bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii Legi a sănătății.
„Sumele colectate prin asigurările de sănătate nu acoperă în prezent pachetul de bază de servicii medicale. Cu toate aceastea, în momentul actual nu se pune problema majorării contribuției la asigurările de sănătate, ci ar trebui găsite alte surse de finanțare”, a spus Vasile Cepoi, în deschiderea seminarului cu tema „Unități de primiri-urgențe. Prezent și viitor – problema aglomerării în unitățile de primiri-urgențe din România”.
Ministrul Sănătății a precizat că printre soluțiile găsite ar fi și aceea de a prelua asistența medicală de urgență în totalitate la bugetul de stat.
„Pentru definirea pachetului căutăm soluții, una dintre acestea este preluarea asistenței medicale de urgență în totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odată cu transferarea unei serii de servicii medicale către asigurările de sănătate, deoarece acordarea acestora nu este condiționată de calitatea de asigurat. În prezent, prin bugetul de stat sunt acoperite doar cheltuielile unităților de primiri urgențe și cele cu rezidenții”, a mai spus ministrul Vasile Cepoi.
Serviciile de ambulanță sunt finanțate din bugetul CNAS și ar fi normal ca acestea să fie plătite de la Ministerul Sănătății, cum serviciile SMURD sunt la Ministerul de Interne, a spus, la rândul său, subsecretarul de stat Raed Arafat.
De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat în timpul seminarului că una dintre problemele importante ale asistenței medicale de urgență rămâne supraaglomerarea unităților de primiri urgențe.
„Este un fenomen cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume. Pe lângă problema acoperirii cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre soluții rămâne aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare, dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat și de intervenția asupra factorilor externi care determină supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuității asistenței medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice”, a mai spus Cepoi.
Legat de acest subiect, subsecretarul de stat Raed Arafat a explicat că în unitățile de primiri urgențe au ajuns, în 2011, 3.280.000 de persoane, 28 la sută dintre aceștia fiind internați.
În general, timpul de așteptare în UPU este de numai câteva minute pentru cazurile grave, dar poate ajunge și până la două ore pentru un consult de specialitate.
Raed Arafat a precizat că suprasolicitarea unităților de primiri urgențe este o problemă a tuturor spitalelor din lume, dar că medicii au obligația să-i consulte pe toți pacienții care ajung în aceste unități.
El a mai spus că, probabil, între 10 și 15 la sută dintre cei care ajung la UPU nu ar fi trebuit să meargă aici, ci la un alt serviciu.
„În gardă trebuie să ajungă toți cei care suspectează o problemă de sănătate. 25 la sută dintre pacienți ajung pe picioare, nu cu ambulanța. Sigur că poate 10-15 la sută nu ar fi trebuit să ajungă la UPU, ci să fie investigați în altă parte, dar medicii au obligația să-i consulte pe toți, nu pot refuza pe nimeni”, a mai spus Raed Arafat.
Cele mai aglomerate unități de primiri-urgențe sunt în București, laSpitalul Floreasca și la Spitalul Universitar de Urgență, și la Craiova, dar Ministerul Sănătății va finaliza analiza unităților de primiri-urgențe pentru a vedea situația reală a funcționării acestora.
Raed Arafat a mai spus că o altă analiză în auditul făcut de Ministerul Sănătății în UPU vizează respectarea criteriilor de internare, foarte clar prevăzute în Ordinul ministrului nr. 1706. El a precizat că spitalele sunt obligate să aibă între cinci și zece la sută dintre paturi pentru urgențe, însă acest lucru este puțin respectat.
Întrebat despre preluarea ambulanței la bugetul de stat, Arafat a spus că este un lucru foarte bun ca toată urgența, inclusiv ambulanța, să treacă la Ministerul Sănătății.
Raed Arafat a semnalat faptul că există în continuare o lipsă de personal în unitățile de primiri urgențe de aproape 48 la sută, dar aceasta a scăzut mult în ultimii ani, întrucât s-a intensificat pregătirea acestora.