Finanțarea mișcării REZIST, anchetată de DIICOT. Sunt vizate tranzacții cu cryptomonede de 15 MILIOANE de dolari
This browser does not support the video element.
DIICOT anchetează modul în care mișcarea Rezist este finanțată, fiind investigate fapte de constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani. În anchetă sunt vizate tranzacții cu cryptomonede realizate dintr-un depozit virtual, sumele fiind de peste 15 milioane dolari, arată luju.ro
Procurorii DIICOT investighează finanțarea mișcării Rezist, faptele vizate fiind constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani. În anchetă sunt vizate tranzacții cu cryptomonede realizate dintr-un portofel virtual, utilizat de mai multe organizații din România ce colaborează cu mișcarea Rezist.
În ultimii trei ani, ar fi fost făcute 403 tranzacții în valoare totală de 14,9 milioane de dolari, bani care ar fi ajuns la organizațiile ce promovau protestele din România. Potrivit sursei citate, procurorii au în vedere faptul că toate sumele ar proveni de la Fundația Stefan Batory din Polonia, fundație sponsorizată de miliardarul George Soros.
Potrivit luju.ro, în rândul beneficiarilor sumelor de bani provenite din acest portofel de la Fundatia Stefan Bathory s-au numarat, pe lângă grupări #rezist, mai multe organizații non-gvernamentale cunoscute în mediul online ca susținătoare ale DNA, Iohannis, Cioloș, USR, precum: Declic, VaVedem, Coruptia Ucide, Oradea Civic, Funky Citizens, Just, Casa Jurnalistului, Vice.com sau Rezistenta TV
Cu câteva săptămâni înainte de protestul din 10 august, ar fi fost retrase din acel depozit virtual sute de mii de euro.
Potrivit luju.ro, care citează surse apropiate mișcării #REZIST, banii au fost cheltuiți, printre altele, pentru închirierea locuințelor pentru protestatarii veniți din alte localități, pentru achiziționarea echipamentelor IT, pentru închirierea sediilor conspirative ale organizatorilor, pentru promovarea mesajelor pe rețelele sociale, pentru deplasare, pliante, pancarde, sau chiar pentru realizarea unor studii sociale ce aveau ca scop adecvarea sloganurilor de la proteste cu așteptările și percepțiile publicului țintă.
Sume mari din acest depozit virtual ar fi fost convertite în numerar, la bancomatele care permit tranzacții cu moneda virtuală Bitcoin.