Prima pagină » Știri » FINANȚĂRI EUROPENE pentru plantarea pomilor fructiferi. Unii români au primit peste 300 de milioane de euro în ultimii ani

FINANȚĂRI EUROPENE pentru plantarea pomilor fructiferi. Unii români au primit peste 300 de milioane de euro în ultimii ani

FINANȚĂRI EUROPENE pentru plantarea pomilor fructiferi. Unii români au primit peste 300 de milioane de euro în ultimii ani

Livezile devin tot mai atractive pentru români, acum, după ce ani buni au fost abandonate sau uneori chiar desființate.

Dovadă este interesul crescut pentru finanțările europene, iar din anul 2014 și până la finele anului trecut au fost depuse peste 1.300 de proiecte.

Întreprinzătorii au primit peste 300 de milioane de euro, iar acum există bani ce pot fi utilizați pentru plantarea pomilor fructiferi, înființarea de pepiniere sau pentru achiziționarea utilajelor.

O livadă a fost recent înființată de o familie din Alba Iulia, unde investiția a depășit un milion de euro, din care jumătate sunt fonduri europene.

De exemplu, pe șase hectare au fost plantați peste 40.000 de peri, în sistem superintensiv, adică densitatea pomilor este mult mai mare decât într-o livadă clasică.

Ideea a prins contur după ce întreprinzătorii au văzut în Spania astfel de livezi.

Cu cei 500.000 de euro din fonduri europene au montat sistemul de irigare prin picurare, cel antigrindină și pe cel de susținere a pomilor.

Alți bani au mers către o hală frigorifică, astfel încât pot fi livrate mult timp fructe proaspete către magazine.

„Fără hală nu poți garanta o livrare la termenele cerute de clienți, o păstrare a produselor în condiții de siguranță și calitate și atunci nu ai cum să fi competitiv pe piață”, a spus Amalia Baciu-Sarmeș.

Acum vor să acceseze bani europeni și pentru o linie de procesare a fructelor.

Acești tineri nu sunt un caz singular. Suprafețele cultivate cu pomi fructiferi au crescut în ultimii ani în județul Alba.

„Există un interes foarte mare pentru nuc”

„În 2015-2016 aveam 497 de hectare și la finalul anului treut 610 de hetare. Există un interes foarte mare mai ales pentru nuc în mare parte, la fel de interesat e și cireșul și mărul”, a spus Nicu Spineanu, reprezentant Direcția Agricolă Alb, potrivit ProTv.

Doar în ultimele luni din 2022 la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au fost depuse 124 de proiecte la nivel național.

Astfel, au fost selectate 75, care vor primi în total peste 40 de milioane de euro.

De asemenea, interes ridicat e pentru înființarea livezilor și achiziționarea utilajelor de recoltare.

În Bistrița Năsăud Cooperativa Agricolă Jelna a primit 1,4 milioane de euro din fonduri europene.

Cu banii aceștia o livadă îmbătrânită, cu producție slabă, va deveni una superintensivă.

Pe 21 de hectare vor fi plantați meri, cireși și pruni, protejați de sisteme de irigații și plase antigrindină.

„Din banii primiți o să facem și un depozit frigorific care se susține prin curent ecologic, punând panouri solare, inclusiv irigația din lacul de acumulare pe care o să îl facem”, a spus Cosmin Onigaș, manager proiect.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și