Grupul agroalimentar Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu mențiunea „vită”, informează Mediafax, citând AFP.
„Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franța și în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs”, a explicat pentru AFP directorul de operațiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.
„Este ceea ce numim ștampilă veterinară”, a precizat el.
Citește și Președintele Romalimenta, despre carnea de cal descoperită de britanici în lasagna: „Francezul a declarat clar că a cumpărat carne de cal din România”
Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz și care folosește aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ștampila veterinară franceză și numele și înregistrarea Spanghero”, a continuat el.
„Ștampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul” de a o marca, explică el.
Or, „după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne”, a adăugat el. „Există o incoerență aici”, a declarat el.
„Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ștampila veterinară franceză «carne de vită»?”, a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.
Spanghero, cu sediul în Aude, a afirmat sâmbătă că va urmări în justiție producătorul român de la care s-a aprovizionat.
„Am cumpărat carne de vită «origine Europa» și am revândut-o. Dacă într-adevăr este vorba despre carne de cal, ne vom întoarce către furnizorul român”, a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, președintele Spanghero, contactat prin telefon.
Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conțină carne de vită a provocat un scandal în Marea Britanie, unde calul este venerat și consumarea cărnii acestuia este tabu, și a determinat retragerea, vineri, a preparatelor incriminate din Franța și Suedia.