Prima pagină » Știri » Finul lui Adrian Năstase și un ministeriabil incompatibil, trimiși de Ponta la Bruxelles, în Consiliul Economic și Social European

Finul lui Adrian Năstase și un ministeriabil incompatibil, trimiși de Ponta la Bruxelles, în Consiliul Economic și Social European

Finul lui Adrian Năstase și un ministeriabil incompatibil, trimiși de Ponta la Bruxelles, în Consiliul Economic și Social European
Marius Opran, finul lui Adrian Năstase și general în rezervă al STS, Victor Alistar, ministeriabil al lui Victor Ponta în 2012, găsit incompatibil de ANI, sunt doi din cei cinci nominalizați de Guvern pentru a reprezenta România în Consiliul Economic și Social European (CESE), organism cu rol consultativ pe lângă principalele instituții europene.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, cele cinci persoane nominalizate să reprezinte România în Consiliul Economic și Social European (CESE) din partea societății civile și grupurilor de interese din domeniile profesional, economic, cultural etc. sunt: Cristian Pîrvulescu – Asociația Pro Democrația, Ionuț Sibian – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Mihai Ivașcu – Camera de Comerț și Industrie a României, Marius Opran – Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară / Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Fizica Laserelor Plasmei și Radiației, Victor Alistar – Transparency International Romania.

Liviu Pop arată, în comunicat, că au fost îndeplinite toate criteriile de selecție și nominalizare și precizează, în ceea ce-l privește pe Mihai Ivașcu, că, potrivit „articolului I, cap. I, din statutul Camerei Naționale, Camera de Comerț și Industrie a României este organizație neguvernamentală, apolitică, autonomă, nonprofit, de utilitate publică”.

„Domnul Mihai Opran a fost nominalizat ca membru al CESE – Grupul III «Interese Diverse» din partea Comunității științifice din domeniul fizicii și ingineriei laserelor și radiațiilor de pe Platforma Măgurele. Grupul III este format din reprezentanți ai societății civile și ai grupurilor de interese din domeniile profesional, economic, cultural. Dintre acestea, de interes major pentru promovarea și susținerea politicilor statale de cercetare – inovarea este domeniul profesional, reprezentat în cadrul CESE – Grupul III de membrii comunităților științifice și academice nominalizați de guvernele naționale”, se mai arată în comunicat.

Marius Opran este finul lui Adrian Năstase, așa cum gândul a prezentat în mai 2013. În perioada guvernării Năstase, Opran-finul a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației Publice, condus pe acea vreme de Octav Cozmâncă. A demisionat din funcție în urma unui scandal mediatic legat de o presupusă șpagă. El a fost recuperat în 2004 drept consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. Opran este și nașul omului de afaceri Cristian Sindie cel care a cumpărat în 2001 un apartament de la mama lui Adrian Năstase. De asemenea, el este general în rezervă al STS.

Victor Alistar, șeful Transparency International Romania, a fost la un pas de a deveni ministru în guvernul Ponta I. El a ratat însă portofoliul pentru pentru strategii guvernamentale, transparență decizională și relația cu societatea civilă din cauza unor probleme de incompatibilitate.

În 2009, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis că Alistar se află în stare de incompatibilitate, pentru că deținea concomitent mai multe funcții publice – funcționar public ca purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, director executiv al Asociației Române pentru Transparență și avocat. Alistar nu a contestat decizia în instanță, astfel că aceasta a rămas în vigoare, conform legii vechi după care a funcționat ANI.

România are 15 reprezentanți în Consiliul Economic și Social European, câte cinci din partea celor trei grupuri ale CESE: sindicate, patronate, societate civilă și grupuri de interese din domeniile profesional, economic, cultural.

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Înființat în 1957, acesta are rol consultativ pe lângă principalele instituții europene (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European).

Membrii CESE reprezintă o largă varietate de interese economice, sociale și culturale din țările lor. Aceștia sunt împărțiți în trei grupuri: „Angajatori”, „Lucrători” și „Activități diverse” (de exemplu, producători agricoli, consumatori, activiști ecologiști, activiști pentru drepturile familiei, organizații neguvernamentale etc.).

Citește și