Firea a anunțat suma pe care a alocat-o pentru clădirile cu bulină. „Va fi și suplimentată dacă e nevoie”
Pentru 2017, Primăria Capitalei a luat în calcul venituri totale de 1,1 miliarde de euro, fiind prevăzute sume pentru domeniile de interes ale Capitalei precum sănătatea, educația, asistența socială, infrastructura, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri sau proiecte pentru tineri.
„Pentru sănătate, am prevăzut suma de 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei și pentru cabinetele școlare medicale și stomatologice. Vom continua programul de dotare cu aparatură ultramodernă demarat anul trecut, cu o alocare de 15,5 milioane de euro, iar pentru investiții am prevăzut 57 de milioane de euro, suma care include și necesarul pentru finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu și Foișor în valoare de 24 milioane de euro. De asemenea, s-au inclus în buget sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiție care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Noul spital va cuprinde secții pentru care în București se înregistrează un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arși”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.
În proiectul de buget pentru 2017 au fost prinse și sumele necesare demarării unui număr de 58 de obiective noi de investiții, respectiv 16 grădinițe, 10 after school, 15 extinderi școli, Sala Sport în incinta Școlii Centrale, șase cartiere de locuințe sociale și pentru tineri, Spitalul Metropolitan, parc de distracții și agrement, acvariu public cu centru de cercetare, șase cămine de bătrâni sau teatrul temporar.
„Am alocat 80 de milioane euro pentru proiecte de infrastructură, aici fiind cuprinse atât sumele necesare continuării sau chiar finalizării marilor proiecte demarate în anii trecuți, care nu pot fi puse în paranteză doar pentru faptul că nu au fost inițiate de actuala administrație, precum și banii necesari demarării unor noi proiecte. În ceea ce privește proiectele de infrastructură rutieră începute în anii precedenți, s-au alocat sume importante pentru finalizarea acestora, astfel: reabilitare sistemului rutier și linie de tramvai – Bd Liviu Rebreanu – 3 mil. euro, reabilitarea sistemului rutier și linii de tramvai – Bd Aerogării -1,5 mil. euro, modernizarea Pieței Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal – 1,74 mil. euro, străpungerea Bd Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – 5,3 mil.euro, penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada 1 – 20 mil.euro, reabilitarea sistemului rutier și linii de tramvai – Sos. Pantelimon – 15 mil.euro, reabilitarea sistemului rutier și linii de tramvai – Sos. Iancului – 2,6 mil. euro, modernizarea infrastructurii Pieței Sudului – 22,3 mil. euro”, a mai spus Gabriela Firea.
De asemenea, sunt cuprinse sume pentru proiecte menite să fluidizeze traficul în București, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea, faza II a pasajului Ciurel, supralărgiri și traversări în zonele Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei și sos. București – Măgurele.
În buget este prevăzută suma de 11 milioane de euro pentru construcția de parcări, de tip park&ride, dar și cele cuprinse în PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană – Centrul Bucureștiului), respectiv parcările subterane din Piața Constituției, Sala Palatului, Piața Lahovari, Uranus – Calea Rahovei.
Totodată, există aprobați indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro pentru proiectul realizării de piste de biciclete și amenajări conexe, din care anul acesta au fost alocați două milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din partea Uniunii Europene.
„Tot la capitolul investiții, menționez și alocarea sumei de 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, suma care va fi suplimentată la rectificare în măsură în care va fi necesar. Pentru comparație, în ultimii trei ani s-au alocat pentru acest gen de lucrări, cumulat, 1,3 milioane de euro”, a completat Firea.
Totodată, la RATB au fost prevăzuți 121 milioane de euro reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro
pentru investiții. La aceste sume se adaugă șapte milioane de euro alocați Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie.
Pentru RADET au fost alocați 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19
milioane de euro investiții. Pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro – fonduri europene nerambursabile.
În ceea ce privește operațiunile de eco-igienizare, în bugetul Primăriei Capitalei a fost prevăzută suma de șapte milioane de euro, care va acoperi atât programul unitar de deratizare și dezinsecție, tratamentele fito-sanitare, precum și anumite obiective de investiții pentru eficientizarea acestei activități.
Pentru cele 11 parcuri din București au fost prevăzute în buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanțarea pentru lucrări precum reparații capitale pentru malurile lacului Herăstrău, reparația sistemului de irigații din Parcul Carol, reparații capitale la podul din Parcul Tineretului sau reparații la locurile de joacă și aparatele de fitness în toate parcurile.
De asemenea, potrivit edilului, toate cele 15 teatre bucureștene au creșteri de buget față de execuția anului precedent, totalul alocat fiind de 53 de milioane euro, care asigură atât desfășurarea actului artistic, cât și realizarea unor investiții. Pentru ARCUB s-a prevăzut în buget suma de 15,5 milioane euro, iar
pentru Creart, 12,5 milioane euro.
Pentru programele destinate tinerilor anul acesta se alocă 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus și 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.