„Am fost surprinsă, câtă vreme eu nu știam care este soluția parchetului. Am aflat-o din presă, pe surse, și astăzi am aflat tot din presa că s-a infirmat soluția pe care eu nu o cunosc. Au trecut doi ani de zile de la acel eveniment care a fost public și cred că în acest răstimp se putea da o soluție, într-un fel sau altul, pentru că eu nu sunt jurist și nu vreau să anticipez care ar fi fost cea a magistraților, dar cred că în acest timp se putea găsi o soluție. Mi se pare că s-a prelungit foarte mult această analiză și eu am fost chiar și însarcinată la audieri, nu m-am prevalat nici măcar de acea perioadă. De asemenea, am fost supusă unui interogatoriu din partea avocaților domnului Băsescu și nu m-am sustras de la el, am răspuns tuturor întrebărilor adresate de ei. Prin urmare, a fost o surpriză pentru mine ca s-a infirmat ceva ce eu oricum nu știam, nu mi se adusese la cunoștință”, a declarat Gabriela Firea.
Precizările vin în contextul în care Pachetul General a anunțat joi că dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu este cercetat pentru amenințare la adresa Gabrielei Firea nu va fi trimis în judecată iar verificările vor fi reluate după ce Augustin Lazăr a infirmat decizia procurorului de caz, pe motiv că ancheta este incompletă.
„În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță. Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție într-un comunicat de presă.
Procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al României, Traian Băsescu, pentru două acte de amenințare. Soluția a fost confirmată și de șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Camelia Sutiman însă a fost fost infirmată de Procurorul General al României, Augustin Lazăr. Mandatul de șef de secție al Cameliei Sutiman a expirat vineri, aceasta confirmând rechizitoriul înainte de încetarea mandatului.
În dosarul Băsescu- Firea, urmărirea penală a fost suspendată pentru o perioadă de trei de luni, timp în care fostul președinte Traian Băsescu și senatorul PSD Gabriela Firea puteau să ajungă la o înțelegere prin mediere. Urmărirea penală în dosarul Băsescu- Firea s-a redeschis în luna februarie, după ce Parchetul General a fost înștiințat printr-un proces verbal că medierea a eșuat.
Disputa Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.
Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.
Gabriela Firea a reacționat, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.
Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.