Firea, despre cererea DNA privind Poliția Locală: Din 2016 până în prezent am primit 56 de adrese de la DNA, alte parchete sau Poliție.
„Nu am avut cunostință de această sesizare, însă, așa cum am procedat de fiecare dată, vom răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea DNA sau de la alte instituții ale statului și vom pune la dispoziție, ca și până acum, toate documentele solicitate. Din 2016 și până în prezent la nivelul Municipalității s-au primit 56 de astfel de adrese, de la DNA, Parchete sau Secții de Poliție, sesizări care au ca subiect, în majoritate, acțiuni ale administrațiilor precedente. (..) Primăria Municipiului București și instituțiile subordonate totalizează un număr de aproximativ 40.000 de angajați, iar recrutarea acestora s-a făcut prin concurs, potrivit legii. În cazul în care există persoane care au încălcat legea, aceastea vor răspunde pentru faptele lor”, transmite Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.
Reacția edilului vine după ce consilierul municipal Ciprian Ciucu, ales pe listele PNL, a publicat, luni, pe pagina sa de Facebook, un document atribuit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), prin care se arată că procurorii cer documente reprezentanților Poliției Locale București.
Având în vedere cercetările care se efectuează în dosarul cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne puneți la dispoziție , în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le dețineți în legătura cu procedura achiziției de către unitatea dumneavoastră, în cursul anului 2017, a unui lot de încălțăminte (pantofi), a unui număr de 30 de autoturisme Dacia Duster și a unei mașini de topit zăpada”, se arată în adresa publicată de consilierul liberal Cristian Ciucu.
Potrivit aceluiași document, DNA verifică și organizarea examenului pentru ocuparea funcției de director executiv în cadrul Direcției de Siguranță și Ordine Publică din cadrul Poliției.
„De asemenea, vă solicităm să ne înaintați, în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le dețineți , în legătură cu desfășurarea în anul 2017 a examenului de ocupare a funcției de director executiv în cadrul Direcției de Siguranță și Ordine Publică”, se mai arată în adresa publicată.
În ceea ce privește utilajele de topit zăpada, Primăria Capitalei susține că „au fost achiziționate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu legea achizițiilor publice”.
„Cele 12 instalații de topit zăpada au fost achiziționate prin procedura directă cu anunț în SEAP, iar prețul acestora variază între 129.000 lei – 131.500 lei, diferența dintre acestea fiind dată de achiziționarea platformei de transport sau nu (adica unele instituții au achiziționat instalația și cu platforma de transport – existența/inexistența acestei platforme nemodificând în nici un fel condițiile de funcționare a instalațiilor). Menționăm că prețul de achiziție al instalațiilor este cel practicat pe piața autohtonă și cea internaționalî”, precizează PMB.
Referitor la achiziționarea utilajelor de instituții subordonate, PMB precizează că în regulament este prevăzută obligația întocmirii și derularii programelor de deszăpezire atât pentru operatorii de salubritate cât și pentru administratorii și prestatorii de servicii publice.
„Instituțiile subordonate Municipalității, din care exemplificăm Poliția Locală, RATB, RADET etc. au obligația să își desfășoare propriile acțiuni deszăpezire, pentru care, de altfel, și-au achiziționat mai multe tipuri de utilaje sau unelte destinate acestor acțiuni. De asemenea, pentru eficientizarea programului de deszăpezire la nivelul Capitalei, aceste utilaje sunt utilizate și pentru degajarea zăpezii în zonele aglomerate, piețe, marile artere etc”, explică PMB.
Primăria susține că „schema de personal nu a fost ‘umflată’, ci a fost reconfigurată pentru a răspunde unor nevoi imperative de acțiune în diverse domenii”.
În privința achiziției a 30 de mașini Dacia Duster de către Poliția Locală, Primăria precizează că procedura a fost începută în 2015 și finalizată anul trecut.
„Achiziția a fost realizată prin programul Rabla, aducându-se beneficii instituției. Valoarea estimată de instituție pentru achiziționarea celor 30 de mașini a fost de 2.691.999,99 lei cu TVA, iar achiziția a fost făcută la valoarea de 2.268.300 lei cu TVA, rezultând o economie la bugetul instituției de 423.699,99 lei. Licitația deschisă a fost realizată prin SEAP. Documentația a fost verificată de ANAP. S-a înscris un singur operator economic. Evaluarea ofertei s-a făcut de către comisia de evaluare”, explică PMB.
Potrivit sursei citate, achiziția de încălțăminte de către Poliția Locală s-a realizat prin SEAP, fiind alese firmele cu prețul cel mai mic, în urma unei evaluări a comisiei specializate.
Valoarea contractului pentru 200 perechi de pantofi bărbatești vară / iarnă este de 27.370 lei cu TVA. Valoarea contractului pentru 156 perechi pantofi de toamnă, pentru femei este de 21.348,60 lei cu TVA. Suma totală de achiziție a fost de 48.718,60 lei cu TVA. Pragul pentru cumpărari directe conform art. 7 alin. 5 din Legea 98/2016 este de 132.519,00 lei fără TVA, transmite PMB.