Prima pagină » Știri » Firea îl acuză pe Iohannis de „ipocrizie”: Partidele care merg alături de domnia sa, PNL și USR, au oameni certați cu legea

Firea îl acuză pe Iohannis de „ipocrizie”: Partidele care merg alături de domnia sa, PNL și USR, au oameni certați cu legea

Firea îl acuză pe Iohannis de
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că referendumul privind ''continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice", anunțat de președintele Klaus Iohannis, "este un demers ipocrit" și că, mai mult, "partidele care merg alături de domnia să, PNL și USR, au oameni certați cu legea și au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare".

„Încerc să intuiesc faptul că președintele vrea să se așeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupției. Dar a căror corupți? Pentru că eu știu că au fost niște instanțe care au spus că și dumnealui și familia sa au obținut niște case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susține din partidul sau și partidele care merg alături de domnia să, PNL și USR, au oameni certați cu legea și au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Deci, cred că este un demers ipocrit! Ipocrit și cred că este, în fapt, un demers pentru a începe foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidențiale”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Firea susține că „proiectul, care este și pe site, privind amnistia” (n.r – proiectul de OUG privind grațierea), „nu stipulează la niciun articol amnistia celor care au fost condamnați pentru corupție, nici pentru violatori, nici pentru criminali, nici pentru cei care s-au ocupat de droguri”.

 

„Mi-aș dori un președinte mai implicat în creșterea calității vieții românilor. Ce face președintele să îi aducă pe românii plecați în afara țării la noi în România, să aibă un serviciu bine plătit, să aibă autostrăzi, care sunt rezultatele sale? Zero! Acum ne dă lecții anticorupție, dar doi ani de zile ce a făcut? Nimic! Cum poți fii stindardul luptei anticorupție și a păstrării și respectării legii când participi la o manifestare ilegală? De ce mai există aprobări? Legea este doar pentru unii, iar alții pot să o calce în picioare? Proiectul, care este și pe site, privind amnistia, nu stipulează la niciun articol amnistia celor care au fost condamnați pentru corupție, nici pentru violatori, nici pentru criminali, nici pentru cei care s-au ocupat de droguri. Este un demers ipocrit, este un demers care nu are legătură cu viața românilor care s-au săturat să o ducă prost în țara lor”, susține Firea.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat, marți, procedura privind organizarea unui referendum național privind ”continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.

”În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național: continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată”, se arată în scrisoarea adresată de șeful statului președinților Senatului și Camerei Deputaților.

Potrivit Administrației Prezidențiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanșarea referendumului.

Potrivit legii, președintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului inițiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, președintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului inițiat de președinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în ședința comună a celor două Camere, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Legea prevede ca în cazul în care Parlamentul nu își transmite punctul de vedere, șeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituțională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Autor

Citește și