Prima pagină » Știri » Firea vrea să dea 12 milioane de euro pentru biserici. Cât alocă pentru statui, de la daci la Prințul de Monaco

Firea vrea să dea 12 milioane de euro pentru biserici. Cât alocă pentru statui, de la daci la Prințul de Monaco

Firea vrea să dea 12 milioane de euro pentru biserici. Cât alocă pentru statui, de la daci la Prințul de Monaco
Bugetul propus spre alocare în 2017 bisericilor din București, de către Primăria Capitalei, se ridică la 55 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), din care 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) ar urma să meargă doar la construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Bisericile care ar urma să primească cei mai mulți bani sunt Sfântul Nicolae Udricani (reabilitare și extindere), Mănăstirea Antim (pentru consolidare și restaurare) și Sfântul Andrei din Chitila (pentru restaurare și așezământ cultural, social și misionar). Un alt domeniu care se bucură de un buget generos pe 2017, în propunerea municipalității conduse de Gabriela Firea sunt monumentele. Astfel, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic ar urma să aibă un buget de peste 31 de milioane de lei (aproape 7 milioane de euro), investiți aproape toți în statui și monumente.

Proiectul de buget pe 2017 al Primăriei Capitalei prevede alocarea a 55 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru lăcașurile de cult din București, din această sumă cea mai mare alocare, de 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) mergând către construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Gabriela Firea a propus o sumă similară și în 2016 pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Spre comparație, predecesorul ei, Sorin Oprescu, a alocat în 2014 5 milioane de lei Catedralei.

Până în 2016, construcția de proporții a Catedralei de lângă Casa Poporului costase Patriarhia Română în jur de 40 de milioane de euro. O mare parte din bani a venit și din partea autorităților – Guvern sau primăriile bucureștene. Biserica Ortodoxă Română a primit doar în 2014 suma de 12 milioane de euro pentru construcția Catedralei.

Pentru 2017, municipalitatea condusă de Gabriela Firea propune sprijinirea a 43 de lăcașuri de cult din București cu suma totală de 55 de milioane de lei. După Catedrală, cele mai mari sume ar urma să meargă către biserica Sfântul Nicolae Udricani (3,2 milioane lei), Mănăstirea Antim (2,87 milioane lei), biserica Sfântul Andrei din Chitila (2,6 milioane lei), biserica Sfânta Vineri Herasca (2,3 milioane lei), Izvorul Tămăduirii din Spitalul Colentina (2,2 milioane lei).

CITEȘTE AICI LISTA CU BISERICILE CARE VOR FI SPRIJINITE DE PRIMĂRIA CAPITALEI

Consiliul General al Capitalei propune de asemenea un buget de 31,266 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro) pentru Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Aici intră toate proiectele continuate din 2016 sau noi, din 2017, de statui și monumente, acestea urmând să primească cea mai mare parte a acestui buget, adică peste 30 de milioane de lei.

Cele mai costisitoare monumente dorite de Gabriela Firea în București sunt I.C. Brătianu (refacerea monumentului și realizarea de „componente artistice”) – 8 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), ansamblul monumental Regele Ferdinand I Întregitorul (realizarea componentelor artistice „din material intermediar”) – 7 milioane de lei, ansamblul monumental Marea Unire – 6,5 milioane lei și realizarea monumentului „Însingurare” – 4,5 milioane de lei.

Mai merită amintită și o statuie de „dac”, pentru care proiectul și amplasarea ar urma să coste 275.000 de lei, un monument dedicat Prințului Rainer al III-lea de Monaco, pentru care amplasarea ar costa 360.000 de lei, sau un monument intitulat „Pavel Kiseleff – Cubic Art Monument – Spațiul Cubului”, pentru care realizarea și amplasarea ar urma să coste 1 milion de lei.

CITEȘTE AICI LISTA STATUILOR ȘI MONUMENTELOR VIZATE DE PRIMĂRIA CAPITALEI

Cum împarte Firea bugetul de 1,1 miliarde de euro al Bucureștiului

Gabriela Firea a anunțat, joi, cum se împarte bugetul de 1,1 miliarde de euro al Capitalei, edilul precizând că s-au alocat sumele necesare realizării studiilor de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, în valoare de 300 de milioane de euro.

„Am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiție care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Vreau să vă spun că avem secții în spitalele actuale ale municipalităii care sunt ft aglomerate și este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern îndeosebi pentru următoarele specialități și secții: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală mari arși”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a anunțat că bugetul total alocat asistenței medicale în unitățile municipalității este de 95 milioane euro, din care 83 milioane de euro de la bugetul local, iar diferența din transferuri de la ministerul Sănătății pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale școlare. Aproape 16 milioane de euro sunt alocați dotării celor 19 spitale din Capitală din subordinea municipalității. Primăria a prevăzut 57 de euro din buget pentru investiții, 24 de milioane euro fiind destinate spitalelor Gomoiu și Foișor.

În ceea ce privește locuințele sociale pentru tineri, au fost identificate până în prezent 11 potențiale amplasamente, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unități locative. „În prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcției de Investiții au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de urbanism”, a precizat edilul Capitalei.

„Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro reprezentând finanțarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unități de învățământ (școli, grădinițe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unități de învățământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai învețe în trei schimburi în nicio școală din București”, a anunțat Firea.

5,7 milioane de euro vor fi bani destinați pentru expertize și dotări în vederea obținerii autorizațiilor ISU pentru cele 47 de școli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări.

„La RATB au fost prevăzuți 121 milioane de euro reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investiții. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocați Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie”, a declarat edilul Capitalei.

Pentru RADET au fost alocate 125 milioane de euro, din care 106 milioane euroreprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro investiții.

În ceea ce privește lucrări de infrastructură din categoria poduri, pasaje și parcări au fost alocate aproximativ 80 milioane euro. Astfel, pentru continuarea lucrărilor la Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești au fost alocate 37 milioane de euro iar pentru finalizarea lucrărilor pe șos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier și linii de tramvai, 15,4 milioane de euro. De asemenea, au fost alocați bani pentru continuarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești, străpungerea Buzești – Berzei – Uranus și Piața Eroii Revoluției.

„Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrărilor (proiectare și execuție) pentru 3.100 de locuri de parcare dispuse în parcări subterane precum și în Park&Ride Cora Pantelimon”, a mai anunțat edilul.

Parcări subterane vor fi la Piața Constituției (988 locuri auto și 36 moto) și Săla Palatului, „Nord” și „Sud”, cu 552+82 locuri, respectiv 523+32 locuri (auto+moto).

În privința pistelor de bicicletă, Firea a anunțat că există aprobați indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro, din care anul acesta au fost alocate 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din partea UE.

„Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost alocați 5,8 milioane de euro, care vor fi folosiți pentru lucrări la 36 de imobile, dar și pentru proiectare sau expertize tehnice în cazul unor alte imobile de pe listă. De menționat faptul că în ultimii 3 ani (2014 -2016) au fost cheltuiți de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrări de consolidare”, a spus Firea.

Pentru operațiuni de eco-igienizare este prevăzută suma de 7 milioane de euro, iar pentru cele 11 parcuri din București au fost prevăzute în buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanțarea pentru: reparații pentru malurile lacului Herăstrău, reparația sistemului de irigații din Parcul Carol, reparații la podul din Parcul Tineretului, reparații la locurile de joacă și aparatele de fitnesas în aer liber din toate parcurile

53 de milioane de euro au fost alocate pentru toate cele 15 teatre bucureștene, fiind o creștere comparativ cu 2016. În ce privește instituțile subordonate cu activitate în zona culturală, pentru ARCUB este prevăzută în buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro.

Pentru programele destinate tinerilor au fost alocate 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus și 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

„Primăria Capitalei are în derulare împrumuturi contractate, iar la sfârșitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 milioane euro (dobânzi, comisioane, rate), cu maturitate până în în anul 2035, din care vom plati în 2017 aproximativ 47 milioane euro, iar în 2018 – 163 milioane euro”, a adăugat Firea.

Citește și