Primăria Capitalei a discutat vineri cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, pentru a stabili noi măsuri de dezvoltare a serviciilor oferite categoriilor sociale vulnerabile, se arată într-un comunicat de presă remis vineri agenției MEDIAFAX.
În cadrul ședinței s-a discutat despre o serie de proiecte sociale, cum ar fi „banca de alimente”, Bucureștiul fiind singură capitală europeană fără o banca de alimente pentru preluarea, depozitarea, prelucrarea și distribuirea alimentelor oferite de producători și marile lanțuri de retail categoriilor de persoane nevoiașe care ar putea beneficia de acestea.
„Sunt foarte determinată să punem bazele proiectului băncii de alimente, pentru că reprezintă o componentă firească a procesului de prevenire a risipei alimentare. De fapt am fost foarte interesată de combaterea acestui fenomen, încă de când s-a dezbătut proiectul de lege privind limitarea risipei alimentare în Senat, proiect pe care l-am și votat”, a declarat Primarul General.
Firea a explicat că s-a identificat o clădire care ar putea găzdui această banca de alimente și că se dorește accesarea de fonduri europene pentru amenajarea acesteia.
Un alt subiect abordat a fost dezvoltarea serviciilor oferite oamenilor fără adăpost, având în vedere că, în ultimii ani, numărul celor care necesită cazare în sezonul rece a crescut semnificativ (56% dintre aceștia provenind din alte județe). DGASMB are în prezent la dispoziție 700 de locuri de cazare. Astfel, drept soluție temporară, pentru această iarnă, se va supune votului consilierilor generali posibilitatea achiziționării sau închirierii unor containere pentru suplimentarea locurilor, urmând că anul viitor să se dezvolte și alte centre pentru persoanele fără adăpost.
Totodată, s-a discutat și despre dezvoltarea programului de spălătorii sociale în toate sectoarele Capitalei. În prezent, DGASMB pune la dispoziția categoriilor defavorizate două spălătorii sociale, una în Calea Griviței nr. 216, cu o capacitate de 10 mașini de spălat și 10 uscătoare, și cea de a două la OMINIS, cadrul Complexului de Servicii Sociale, unde sunt 10 mașini de spălat. Aceste servicii sunt destinate persoanelor nevoiașe, care nu au posibilitatea să își poată spală hainele acasă.
Primarul Captalei a mai explicat că un alt proiect pe care actuală administrație dorește să-l dezvolte este cel privitor la construirea de noi creșe în Capitală. „Municipalitatea are în administrare 12 creșe cu 425 de locuri, dar, având în vedere cererea tot mai mare, acestea au devenit insuficiente. Avem în pregătire alte două creșe care pot deveni funcționale în maxim șase luni, ambele în sectorul 1, iar în viitorul apropiat vom identifica și alte noi spații care pot găzdui creșe pentru părinții care doresc să se întoarcă mai repede la serviciu”, a spus Firea.