Prima pagină » Știri » Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în școli susține că produsul nu era contaminat

Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în școli susține că produsul nu era contaminat

Firma acuzată că a distribuit lapte infestat în școli susține că produsul nu era contaminat
Reprezentanții producătorului de lapte Ecolact acuzat că a distribuit în școlile din Prahova lapte infestat cu stafilococ auriu, 63 de copii îmbolnăvindu-se, susțin că analizele paralele făcute pe laptele respectiv arată că produsul nu era contaminat și spun că vor da în judecată autoritățile.

Reprezentanții producătorului de lapte Ecolact acuzat că a distribuit în școlile din Prahova lapte infestat cu stafilococ auriu, 63 de copii îmbolnăvindu-se, susțin că analizele paralele făcute pe laptele respectiv arată că produsul nu era contaminat și spun că vor da în judecată autoritățile, informează Mediafax.

Fabrica de lactate Ecolact, care funcționează în localitatea Păulești din județul Prahova și care produce laptele distribuit în școlile din județ în cadrul programului „Lapte și corn” infirmă existența stafilococului auriu în lapte, după ce DSVSA Prahova a anunțat că analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrică au indicat prezența acestei bacterii.

Într-un comunicat dat publicității luni, Ecolact arată că în paralel cu analizele făcute de autoritățile sanitare pe cele două loturi de lapte incriminate, firma a trimis probe din aceleași loturi de lapte la mai multe laboratoare acreditate din România și Uniunea Europeană.

„Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți”, se arată în comunicat.

Directorul general al firmei, Violeta Ștefănescu, a declarat pentru Mediafax că firma pe care o conduce va acționa în instanță Direcția de Sănătate Publică Prahova și Direcția Sanitar – Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Prahova, pentru pagubele materiale și pagubele de imagine aduse fabricii.

Violeta Ștefănescu a arătat că din loturile de lapte incriminate au fost produse 235.000 de porții, dintre care 200.000 au fost puse în consum, iar „în aceste condiții fabrica nu poate fi scoasă vinovată pentru câteva zeci de pacienți diagnosticați cu toxiinfecție”.

„Dacă laptele ar fi fost contaminat, la câte porții au fost puse în consum numărul îmbolnăvirilor ar fi fost cu mult mai mare”, a precizat Ștefănescu.

Directoarea fabricii Ecolact nu a putut preciza care este valoarea pagubelor materiale provocate fabricii.

„Este vorba pe de o parte de pagube materiale, de cantități de lapte ridicate și trimise la incinerat și pe de altă pare despre prejudicii de imagine. Vom intenta proces DSP și DSVSA pentru toate aceste prejudicii”, a spus directoarea fabricii Ecolact.

În 6 aprilie, Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova a dat publicității un comunicat prin care arăta că cei 63 de copii și trei adulți din Prahova diagnosticați cu toxiinfecție alimentară la sfârșitul lunii martie, după ce au consumat produse distribuite prin programul „Lapte și corn” s-au îmbolnăvit după ce au consumat lapte infestat cu stafilococ auriu, producătorul fiind amendat cu 40.000 de lei.

Conform documentului citat, analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrica ce asigură producția de lapte distribuit în școlile din județ, analize efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, au indicat prezența stafilococului auriu în probele analizate și ineficiența pasteurizării laptelui.

În plus, fabrica a primit o amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depășiți, iar laptele din loturile incriminate a fost reținut oficial pentru a fi distrus.

La sfârșitul lunii martie, în decurs de câteva zile, 66 de persoane, între care 63 de copii cu vârste cuprinse între doi și 14 ani, au fost diagnosticate cu toxiinfecție alimentară, după ce au consumat produse distribuite în școli prin programul „Lapte și corn”. Pacienții proveneau din localități diferite copiii intoxicați fiind de la peste 40 de unități de învățământ. Autoritățile au prelevat probe din laptele, cornurile și merele distribuite în școli.

Citește și