Firmele din Capitală care funcționează în clădiri cu bulină roșie, notificate să oprească activitatea
Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au început acțiunea de notificare a tuturor utilizatorilor spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public.
Până vineri, au fost emise notificări pentru utilizatorii a 162 de imobile încadrate în clasa I risc seismic, aceștia fiind somați ca în termen de 24 de ore să își înceteze activitatea, în caz contrar urmând să fie sancționați cu amenzi de la 50.000 de lei la 70.000 de lei, iar acțiunile de notificare vor continua.
De asemenea, reprezentanții Municipalității au solicitat primăriilor de sector să dispună interzicerea emiterii autorizațiilor de funcționare și retragerea celor în vigoare pentru agenții economici care desfășoară activități permanente și/sau temporare ce implică aglomerări de persoane în spații situate în construcții expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic.
Conform surse citate, lista clădirilor expertizate tehnic și incadrate în clasa I de risc seismic a fost actualizată în 25 noiembrie și poate fi consultată pe site-ul Primăriei Capitalei.
În Capitală sunt 366 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, alte 306 imobile fiind în clasa II de risc seismic, arată Primăria Municipiului București, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.
Prin programul prevăzut de Ordonanța de Guvern nr. 20/1994, în perioada 2002-2012 au fost executate și finalizate lucrările de consolidare la 14 clădiri, iar în 2013-2015 au fost finalizate alte patru clădiri. Alte 35 de clădiri au fost consolidate din surse proprii ale proprietarilor, iar la trei imobile sunt șantiere deschise, a precizat sursa citată.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
Legea modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014. Inițial, legea prevedea doar sancțiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spații, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă și respectiva interdicție.
Astfel, legea prevede interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare în spațiile „care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.
Spațiile la care face trimitere legea sunt publice, cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv „spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.
Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie, trimisă președintelui Klaus Iohannis la promulgare și publicată în Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie.