Prima pagină » Știri » „Fiți eroi în turul doi!”. Mii de români au ieșit în stradă în Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea și București pentru UN VOT CORECT ÎN TURUL DOI

„Fiți eroi în turul doi!”. Mii de români au ieșit în stradă în Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea și București pentru UN VOT CORECT ÎN TURUL DOI

Românii ies în stradă în mai multe orașe din România, dar și din străinătate

Cele mai masive proteste au avut loc sâmbătă la Cluj și la Timișoara, unde în jur de 5.000 de oameni au protestat, cerând respectarea dreptului la vot în diaspora, dar și mesaje politice împotriva premierului Victor Ponta. Proteste au avut loc la București, Iași, Constanța sau Oradea. La București, în jur de 1.000 de oameni au părăsit zona Pieței Universității și s-au îndreptat în marș către sediul MAE. Ei s-au oprit în fața Guvernului și i-au cerut demisia lui Victor Ponta, apoi au mers la MAE unde au cerut demisia lui Titus Corlățean.

Protestele românilor din străinătate care nu au putut vota pe 2 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale, au fost un semnal pentru tinerii din România care pregătesc proteste în marile orașe. În București, Iași, Cluj, Constanța, Brașov, Arad, Oradea sau Reșita se anunță proteste sâmbătă și duminică, iar oamenii de mobilizează prin intermediul rețelelelor de socializare. Proteste sunt de asemenea programate în sâmbăta de dinaintea turului doi al alegerilor, pe 15 noiembrie, atât în țară, cât și în marile capitale europene, precum Londra sau Paris, acolo unde mii de români nu au putut vota, fiind ținuți ore întregi la coadă de autoritățile române.

Gândul vă ține la curent în timp real cu evoluția acestor manifestații. De asemenea, am transmis live imagini de la proteste, în cadrul unei ediții speciale GÂNDUL LIVE.

URMĂREȘTE AICI DEZBATEREA GÂNDUL ȘI IMAGINI DE LA PROTESTE

De asemea, Gândul lansează platforma care adună vocile voastre de pe rețelele de socializare. Accesând această pagină puteți vedea în timp real mesajele românilor. Vă îndemnăm să dați SHARE acestei pagini pentru a vă așeza la o coadă simbolică a celor care doresc un vot liber în turul doi atât în țară, cât și în străinătate. 

UPDATE 23.50 TIMIȘOARA Melodia care s-a auzit la TImișoara, la încheierea mitingului de protest la care s-au adunat mii de oameni.

UPDATE 23.00 BUCUREȘTI Protestul s-a disipat, după ce oamenii care se întorceau de la MAE și Guvern au ajuns pe străduțele din Centrul Vechi, unde au continuat să scandeze.

UPDATE 21.55 BUCUREȘTI Busculade pe Calea Victoriei, între jandarmi și protestatari, care au ocupat carosabilul. Jandarmii le cer să meargă pe trotuar sau pe pista de biciclete, lucru dificil din cauza stâlpilor de demarcare a benzilor. „Rușine, rușine, rușine să vă fie”, le strigă oamenii jandarmilor.

UPDATE 21.35 BUCUREȘTI Protestatarii părăsesc zona MAE și o parte dintre ei spun că se întorc în Piața Universității. Jandarmii nu i-au mai lăsat să treacă prin fața Guvernului, direcționându-i pe partea cu muzeul Antipa. Ulterior, protestatarii au blocat circulația pe Calea Victoriei.

UPDATE 21.30 TIMIȘOARA O persoană a fost ridicată de polițiști și dusă la audieri, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alți șase participanți la protest au fost amendați, pentru adresare de injurii, cu câte 200 de lei, conform Mediafax.

UPDATE 21.15 BUCUREȘTI Marșul a ajuns la sediul MAE, unde oamenii cer demisia lui Titus Corlățean. Aici au rămas grupați în jur de 300 de persoane. Jandarmii le cer să elibereze strada.

UPDATE 20.45 BUCUREȘTI: Protestatarii au ajuns la sediul Guvernului, în drum spre MAE. „DNA, DNA, curăță politica”, „Jos Ponta jos, ești un mincinos”, strigă oamenii. Alte lozinci sunt și mai colorate: „Ponta, nu uita, ești mai rău ca Ebola” sau „Ponta ne-a unit, în stradă am ieșit”.

UPDATE 20.15 BUCUREȘTI: O parte din protestatari au plecat în marș către sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), de pe Aleea Alexandru, în ciuda încercării jandarmilor de a-i opri. În acest moment, ei sunt încadrați de jandarmi și poliție, în marș pe bulevardul Magheru. Se strigă „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit” și „Klaus, Klaus scapă-ne de Mickey Mouse”. La marș s-au alăturat mai mulți oameni, prezența ridicându-se la aproximativ 1.000 de persoane.

Foto și video: Andreea Ofițeru // Gândul

UPDATE 20.10 ORADEA: Noi imagini de la Oradea, unde protestul a avut loc mai devreme și au participat în jur de 200 de persoane. La protest a venit și o pereche de miri.

Foto: Ora de Oradea.

UPDATE 20.05 BUCUREȘTI: În jur de 500 de oameni continuă să protesteze. Se strigă „Ponta la gunoi după turul doi”, „Ne e rușine Ponta cu tine”. Un bărbat a strigat „Jos Băsescu” și s-a îmbrâncit cu alți protestatari, fiind solicitată intervenția jandarmilor. Bărbatul a părăsit zona.

Foto: Andreea Ofițeru // Gândul.

UPDATE 20.00 TIMIȘOARA: Mii de oameni cântă alături de un chitarist aflat la microfon. A urmat intonarea imnului și s-a strigat „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit”. Protestul este pe cale să se încheie, conform autorizației.

UPDATE 19.50 IAȘI: Protestul continuă și aici.

Foto: Roxana Ștefan Doboș // Facebook.

UPDATE 19.45 CONSTANȚA: Noi imagini de la Constanța, unde mobilizarea nu a fost atât de puternică precum în Cluj sau Timișoara, dar s-au strâns, ca și la București, câteva sute de oameni.

UPDATE 19.45 CLUJ: Aici marșul se apropie de final, oamenii scandează în continuare.

UPDATE 19.30 BUCUREȘTI: S-au strâns aproximativ 500 de oameni în fața Teatrului Național, care scandează „Libertate”, „Ieșiți la vot” și mesaje contra lui Victor Ponta.

UPDATE 19.25 PARIS: „Eu personal nu mă așteptam să iasă atâta lume, știam că prietenii mei din România sunt foarte preocupați pe mesaje private”, spune Alexandru Urdaș, unul dintre inițiatorii protestului care a avut loc la Paris, în urmă cu câteva zile. Duminică, tineri români organizează un nou protest în Piața Drepturilor Omului, din Paris.

UPDATE 19.10 TIMIȘOARA: „Faptul că o grămadă de români din majoritatea Europei nu au putut să voteze. Tatăl meu e în Germania și nu a putut să voteze, nu a avut secție de votare mai aproape de 300-400 km de el. Mi-a ajuns traiul și modul de viață pe care îl avem, mi-a ajuns cuțitul la os, nu se mai poate”, spune un timișorean la protest.

„Primul-ministru al României interzice un drept fundamental, dreptul la vot, care este semnul libertății noastre”, a declarat un alt protestatar.

„Vă implor, timișoreni, nu îi lăsați să ne vândă. Alegerile acestea nu sunt despre Ponta, ci despre studenții, despre tinerii de aici, despre mine care am plecat din această țară ca să pot să duc un trai mai bun”, spune un tânăr la microfon, unde se perindă mai mulți protestari pentru a-și spune mesajul.

Foto: Facebook.

UPDATE 19.00 CONSTANȚA: Și aici are loc un protest unde se strigă „Jos Ponta” și se cântă imnul României.

UPDATE 18.55 TIMIȘOARA Protestul continuă, cu o prezență masivă. Aici, lozincile sunt mai puțin orientate politic ca la Cluj.

Foto: Facebook.

UPDATE 18.45 CLUJ: Andrei Fărcaș, unul dintre inițiatorii protestului, susține că jandarmii i-au estimat cam 5.000 de oameni la protest. „Susținem participarea cât mai puternică la vot pe 16, indiferent cu cine. Bine, e clar cu cine. Nu am dorit să avem mesaje politice, dar nu poți controla o mulțime de 3-4 mii de oameni”, spune Andrei Fărcaș.

La Cluj se strigă „Diaspora s-apară, Ponta să dispară” și „Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”.

„Suntem generația Facebook, despre care toți oficialii au zis că am picat Bac-ul. Noi vom schimba România, cu generația în blugi și cu bunicii noștri. Votul din diaspora m-a scos în stradă. Noi suntem cetățeni iar votul este un drept al nostru al democrației. O să schimbăm România”, spune o inițiatoare a protestului.

„Ne dorim să se ia seama de cererile tinerilor și să se dea mai multe secții de votare”, spune o altă tânără.

Foto: Andrei Cărăuș // Facebook.

UPDATE 18.40 BUCUREȘTI: S-au strâns câteva sute de persoane. În mulțime a venit și Monica Macovei, care a fost primită bine. Protestul din Capitală este destul de tăcut, lumea scandează puțin, ceea ce arată că oamenii nu sunt obișnuiți ai protestelor.

UPDATE 18.30 IAȘI: Un protest similar are loc și la Iași. „Suntem vreo 800 de oameni, din păcate ne-au impus să stăm în fața Palatului Culturii, nu ne-au permis să mergem ca marș. Lumea oricum a venit, se scandează și anti-Ponta, pentru că sunt foarte mulți oameni frustrați”, spune Iurie Vlasov, unul dintre inițiatorii protestului de la Iași. „Totul s-a pornit dintr-o frustrare de-a mea când am văzut ce s-a întâmplat în diaspora, eu însumi fiind până acum 7 luni parte din diasporă”, a mai spus Vlasov.

Post by Andriesei Alexandru-Florin.

UPDATE 18.25 ORADEA Un protest de câteva sute de persoane a avut loc și la Oradea. „Am ieșit la protest pentru că am considerat că unul dintre drepturile fundamentale pe care le-am câștigat, dreptul la vot, a fost încălcat. Nu mai putem să acceptăm această miniciună și am ieșit să protestăm pașnic contra Guvernului, pentru că Guvernul se ocupă de alegeri, prin MAE. Noi credem că după 25 de ani a venit vremea ca cei tineri să hotărască încotro se îndreaptă această țară”, spune Călin Petriș, unul dintre protestatari.

UPDATE 18.20 TIMIȘOARA: Dacă înainte de ora 18.00 erau doar câteva zeci de timișoreni la protest, acum sunt câteva mii. Câțiva protestatari cântă la chitară, animând mulțimea, cu o melodie a lui Vali Sterian și cu apeluri.

„Cei care sunt acum la conducere au impresia că ne pot călca pur și simplu în picioare. Ei lasă impresia că se poate să guvernezi pentru că ai bani și mafie în spate, iar studiile noastre și copiii noștri sunt anulați. Eu am crescut în comunism, știi ce înseamnă să stai la coadă și să fii călcat în picioare? Veniți la vot!”, spune o protestatară, cu ochii în lacrimi.

UPDATE 18.10 CLUJ: „Sunt plăcut surprins, nu mă așteptam să vină atâta lume, bine pe Facebook erau așteptați vreo 10.000 de oameni, dar nu mă așteptam, cred că sunt câteva mii”, spune Ionuț Deneș, unul dintre organizatorii protestului de la Cluj.

„Am venit pentru o Românie mai bună, să nu mai plecăm din țară pentru locuri de muncă. Nu cred că vom rezolva nimic cât timp ei sunt la putere”, spune un protestatar care spune că lucrează în străinătate și a încercat să voteze în diaspora.

„Tinerii contează, mă bucur că sunt în minoritate aici”, spune un domn la vreo 50 de ani, prezent la protest.

„Nu este posibil ca un Guvern să își bată joc de cetățenii români care uncesc dincolo și care aduc bani în țara asta, să fie asemenea lipsă de organizare”, a spus un alt protestatar.

UPDATE 18.00 SIBIU: „Am ieșit să susținem oamenii din diaspora, de care consider că cei din Guvern și-au bătut joc și să îndemnăm toți românii să iasă la vot”, spune Dorin Beu, unul dintre inițiatorii protestului de ieri seară, de la Sibiu, unde s-au strâns aproape 2.000 de oameni, conform lui Beu.

„Am auzit că s-a spus că am ieșit prima oară în Sibiu pentru că este orașul lui Iohannis. Hai să vă explic. Eram acasă pe Facebook și mi-am zis hai să dau eu drumul la un eveniment, am văzut că lumea începe să se strângă. Am mers la Primărie, la Jandarmerie și am obținut sprijinul lor”, mai spune Beu.

La mitingul de la Sibiu s-au pus condiții de către autorități: fiind campanie electorală, li s-a cerut participanților să nu scandeze pro sau contra vreunuia dintre candidați, pentru că așa cere legea, spune Cristina Fota, jurnalist din Sibiu.

UPDATE 17.55 TIMIȘOARA: Câteva zeci de persoane s-au adunat și la Timișoara, cu steaguri tricolore, așteptând ca protestul să înceapă.

UPDATE 17.50 BUCUREȘTI: Câteva zeci de persoane s-au strâns în fața Teatrului Național, dar și la Fântână. Printre ei se numără și protestatarii de serviciu care se află mereu în fața TNB, relatează Lucian Mândruță.

UPDATE 17.45 CLUJ: În jur de 1.000 de persoane s-au strâns în Piața Unirii din Cluj și se pregătesc de marșul care începe la ora 18.00. Pe una dintre pancarte scrie „Teleorman, dragostea mea”, pe altele oamenii cer demisia ministrului de Externe Titus Corlățean, responsabil de organizarea secțiilor de votare din străinătate, relatează Septimiu Sărățeanu, trimis special Gândul Live.

UPDATE 12.00 IAȘI: Primăria Iași, condusă de Gheorghe Nichita (PSD), a modificat pe ultima sută de metri locul de desfășurare aprobat pentru protest, mutându-l într-o zonă mai retrasă decât cea inițială, conform unuia dintre organizatorii protestului care începe la ora 18.00.

Tonul protestelor din acest weekend a fost dat la Sibiu, vineri seară, în Piața Mare, unde aproximativ 500 de oameni au scandat „Fiți eroi în turul doi”, un mesaj lansat în campania VOTEȘTI, al cărui clip îl puteți vedea AICI

Protestarii de la Sibiu au scandat și „Ghinion, ghinion, s-a trezit țara din somn!” sau „Vreau să pot să merg la vot”, conform lui Ciprian Aber, unul dintre protestatari.

Sursa: Ciprian Aber

„Libertatea de-a vota nu ne-o va lua nimenea!”, au mai strigat sibienii vineri seară.

â

În tot acest timp, autoritățile de la București nu au găsit nimic oficial în neregulă în organizarea procesului de votare și nimeni nu a fost tras la răspundere. Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la președinție, a declarat însă că dacă se va întâmpla ca până și un singur român să fie împiedicat să voteze în turul doi, ministrul de Externe Titus Corlățean răspunde cu funcția. Cu toate acestea, un alt ministru, Bogdan Stanoevici, consideră că protestele au fost neîntemeiate, alimentate de „agitatori”: „sunt grupuri de tineri revoltați pe orice, care, la orice manifestație, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict”.

„Eu i-am rugat pe toți cei care vin să nu manifestăm, ci să stăm la coadă. Dacă românii din străinătate au putut să stea la coadă pentru noi, să stăm și noi la coadă pentru ei. Noi am vrut să manifestăm împotriva guvernanților la modul general, al modului în care înțeleg ei să ne conducă și să ne respecte pe noi, cei care i-am pus acolo, în fruntea noastră”, a povestit pentru gândul Claudiu Marian, unul dintre inițiatorii protestului de la Timișoara, acolo unde tinerii au ieșit deja în stradă marți seară și vor ieși din nou sâmbătă seară.

„Eu și tineretul român suntem frustrați! Practic, am fost înjurați în față cu această manieră de organizare a unor alegeri democrate!”, a spus pentru gândul și Edwin Sebastian Marc, unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă, de la Timișoara.

„Mesajul nostru ar fi unul de susținere a diasporei, nu vrem să se înțeleagă că suntem doar opoziția lui Ponta. Eu sunt apolitic, pentru mine contează viitorul țării! O să fie o plimbare pașnică de la Prefectură până la Primărie, vom scanda pentru a arăta că Moldova susține votul liber și pentru că vrem să înțeleagă și cealaltă parte a României că Moldova nu mai este toată « roșie »”, a spus pentru gândul Iurie Vlasov, unul dintre organizatorii protestului de la Iași.

Clujenii vor ieși, de asemenea, să protesteze sâmbătă, 8 noiembrie. Marșul va începe la ora 17:30, în Piața Unirii și se va desfășura mai departe pe traseul Bd. Eroilor (pietonal) – Str. Baba Novac – Bd. 21 Decembrie – Piața Unirii (partea de est) – Eroilor, a precizat pentru gândul Ionuț Deneș, unul dintre organizatori.

Proteste în diaspora, pentru dreptul la vot

În ziua votului, românii care au fost împiedicați să voteze în străinătate au protestat, ajungându-se chiar ca la Paris câteva zeci de persoane să se baricadeze în Ambasada României, fiind nevoie de intervenția jandarmilor și polițiștilor francezi, chemați chiar de personalul românesc al ambasadei.

La Londra, românii care stătuseră ore întregi la coadă, doar pentru a li se închide ușa secției de vot în nas, la ora 21.00, s-au unit în cor și au cântat imnul României.

 

Tot la Londra, s-a strigat simplu, în întunericul nopții: „Vrem să votăm!”.

La Paris, atmosfera a fost la fel de încordată, în fața secțiilor de votare.

În multe alte orașe europene, românii au fost la fel de furioși că nu au fost lăsați să voteze.

Munchen:

Dublin:

Torino:

Chișinău:

Citește și