Fiul judecătoarei Cîrstoiu, judecat în cazul accidentului provocat în 2011, în care au murit 3 oameni. Bărbatul este în arest, pentru complicitate la trafic de influență

Publicat: 15 01. 2014, 10:52
Actualizat: 01 02. 2019, 14:44

Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul accidentului rutier din Târgoviște, din 2011, în care au murit un preot, soția și fiica acestuia, anchetatorii stabilind că acesta era băut și conducea cu 80 de kilometri pe oră.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus prin rechizitoriu, la 30 decembrie 2013, trimiterea în judecată, pentru ucidere din culpă, a lui Florin Cergan, arestat preventiv în altă cauză, a anunțat miercuri PICCJ, într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în seara zilei de 8 martie 2011, în jurul orei 19.20, Florin Cergan, „în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice autoturismul marca BMW, pe o stradă din municipiul Târgoviște, a intrat în coliziune cu un autoturism marca Dacia ce efectua un viraj la stânga”.

În urma accidentului, șoferul autoturismului Dacia, soția și fiica acestuia, au decedat.

Din probele de la dosar rezultă că accidentul s-a produs din cauza nerespectării de către Florin Cergan a dispozițiilor legale ce privesc siguranța circulației pe drumurile publice, acesta conducând autoturismul cu 80 de kilometri pe oră, viteză ce depășea limita legală prevăzută pe acel sector de drum.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Târgoviște.

Cauza privind accidentul provocat în 2011 de Florin Cergan a fost instrumentat inițial de Parchetul Tribunalului Dâmbovița. În august 2013, dosarul a fost preluat de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Accidentul a avut loc în Târgoviște, la 8 martie 2011, când Cergan, pe atunci preot în Parohia Lăculețe din comuna dâmbovițeană Glodeni, conducea un autoturism BMW. Acesta a intrat într-o Dacie în care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, soția și fiica acestuia, în vârstă de 15 ani, toți trei decedați în accident.

Inițial, acesta nu a recunoscut că se afla la volanul autoturismului BMW, însă, a doua zi, s-a prezentat la Poliție și a mărturisit că el a provocat accidentul, fiind reținut de procurori pentru 24 de ore, sub acuzația de ucidere din culpă

Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Cergan, însă Judecătoria Târgoviște a respins propunerea.

Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, nu va mai putea ocupa niciodată funcția de preot, fiind caterisit după accidentul provocat în 2011, în urma căruia au murit trei persoane, declara pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Marian Puiescu.

Presa locală relata, în martie 2013, că în dosarul accidentului au fost făcute mai multe expertize, însă Cergan „își vede liniștit de viața sa”.

Familia victimelor accidentului spunea că dosarul este tergiversat din cauza influenței judecătoarei Cîrstoiu.

„Se tergiversează acest dosar de doi ani și jumătate, mama lui (Florin Cergan, n.r.), fiind judecătoare la București, are foarte mare influență și ea tergiversează dosarul. Se fac expertize peste expertize, dar nu se trimite dosarul la judecată. Florin Cergan, cel care a omorât-o pe sora mea, pe nepoată și pe cumnatul meu, trebuia să meargă la pușcarie, dar dosarul este purtat între Institutul de Criminalistică și Parchetul Judecătoriei Târgoviște. Am fost la Parchet, dar mi-au spus că nu se tergiversează, dar să întreb la Criminalistică, iar de acolo m-au trimis la procurori. Aruncă răspunderea unii pe alții”, spunea Cecilia Stancu, cumnata preotului decedat în accidentul din Târgoviște.

Ea susținea că fiul judecătoarei era băut și conducea cu peste 150 de kilometri la oră.

„Cert este că Cergan era băut, avea viteză de peste 150 de kilometri pe oră în buricul orașului și mai ales la calea ferată trebuia să încetinească, nu să accelereze. Am auzit și eu din surse că unii procurori au vrut să îl închidă, dar alții au zis «cum să-l închidem pe băiatul colegei noastre?». Preotul Nicolae Nicolae se întorcea atunci de la ședința cu părintii, care avusese loc la Colegiul Constantin Cantacuzino, unde era elevă fiica sa, iar în autoturismul Dacia pe care-l conducea se mai aflau, pe locul din dreapta, soția sa – sora mea Florina – și pe bancheta din spate fata lor, Ioana. Martorii susțin că mașina cumnatului meu a oprit până în calea ferată de la Dealu Mare, să dea prioritate, înainte de a vira către Cartierul CFR, autoturismelor care circulau din sens opus, dar dinspre Bulevardul Carol I venea în viteză un autoturism care, la calea ferată, a plonjat peste Dacia în care se aflau cei trei membri ai familiei Nicolae din Gheboaia. Impactul a fost nimicitor, iar ei au murit pe loc. A rămas orfan un băiețel care avea atunci 12 ani și care în acel moment era acasă, împreună cu o mătușă a tatălui său. Dacă eu făceam accidentul acesta, făceam pușcărie de nu mă vedeam. La el nici măcar nu au terminat de cercetat dosarul, ce să mai vorbim să-l trimită la instanță”, mai spunea cumnata preotului mort în accident.

În noiembrie 2013, Florin Cergan, mama acestuia, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, omul de afaceri Dinel Staicu și alte șase persoane au fost trimiși în judecată, de procurorii DNA, într-un dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție. Florin Cergan va fi judecat, în stare de arest, pentru complicitate la trafic de influență.