„Prea multe nu are ce să facă, trebuie să stea (Radu Mazăre, n.r.). Îi ducem de mâncare, mai vorbim cu el. Doarme pe o saltea de burete, merge la o baie comună, dar nu trebuie să-l plângem și să-l victimizăm. Știți că a trecut printre atâtea. Este bine cu moralul, este bine fizic. Așteptăm să se demareze procedurile”, a declarat Răducu Mazăre, la România TV.
Fiul lui Radu Mazăre a mai spus și cum a fost arestat tatăl său: „Din ce am înteles de la el, când era pe aeroport să plece, a venit un anume comisar și a spus că trebuie să meargă cu el, fără să aibă nicio hârtie. L-a luat de acolo și l-a dus la secție. În aeroport la Antananarivo. Voia să plece unde are teren. (…) Cei din Madagascar nu au o lege pentru azilanții politic, dar a depus (Radu Mazăre, n.r.) o cerere la ONU și este înregistrat acolo. Nu ne-am așteptat să se întâmple asta, petnru că această cerere la ONU îi conferă o protecție și un statut, însă lucrurile nefiind bătute în cuie, oamenii nu au interpretat în sens pozitiv acest lucru și l-au reținut. (…) Așteaptă documentele din România, care vor demara procedura judiciară, așteaptă răspuns de la ONU care tratează situația lui și sperăm să fie în avantajul lui”.
Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat, luni, că instituția pe care o conduce a transmis documentele necesare în vederea extrădării fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justiției din Madagscar.
Luni era ultima zi când Ministerul Justiției trebuia să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel București a expediat către Ministerul Justiției documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale, Ana Birchall a anunțat că sunt 600 de pagini de tradus.
Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Covenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenții. În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată cu modificările și completările ulterioare, colaborată cu dispozițiile Codului de Procedură Penală al României”.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.