Prima pagină » Știri » Fizicianul Presură demontează, printr-un experiment, mitul potrivit căruia purtarea măștii scade saturația cu oxigen a sângelui. Cercetătorul a făcut efort 6 ore, purtând 2 măști | VIDEO

Fizicianul Presură demontează, printr-un experiment, mitul potrivit căruia purtarea măștii scade saturația cu oxigen a sângelui. Cercetătorul a făcut efort 6 ore, purtând 2 măști | VIDEO

Fizicianul Presură demontează, printr-un experiment, mitul potrivit căruia purtarea măștii scade saturația cu oxigen a sângelui. Cercetătorul a făcut efort 6 ore, purtând 2 măști | VIDEO

Fizicianul Cristian Presură a realizat un experiment pentru a deminta mitul potrivit căruia masca afectează saturația de oxigen a sângelui. Cercetătorul a purtat timp de șase ore, două tipuri de măști, una peste alta.

În timpul celor șase ore, fizicianul a făcut efort fizic, a mers pe jos, cu bicicleta și a fost la sală. Cercetătorul a demonstrat că în acel timp saturația de oxigen a rămas constantă, la 97-98%, în condițiile în care limita de jos pentru saturație este de 94%.

Cercetătorul a purtat o mască refolosibilă și una de unică folosință, cu 3 straturi, pe parcursul celor șase ore de experiment.

„Astăzi existe nenumărate mituri în jurul pandemiei. Unii spun că dacă purtăm mască ne scade saturația sângelui. La prima vedere pare logic. O parte din aerul expirat rămâne în interiorul măștii și este inhalat la loc”, a spus fizicianul care a explicat ulterior că saturația de oxigen este suficientă, întrucât acesta trece prin mască.

 

Explicația fizicianului: Corpul are de unde să ia oxigen

„Este o explicație: numărul de molecule de oxigen. În aerul pe care il inspiram, avem cam 20% molecule de oxigen. Înseamnă că 20 de molecule sunt de oxigen. Când inspirăm, oprim 4 molecule și aerul pe care îl expiram are concentrație de 16%. Înseamnă că acea concentrație de sub mască variază între 16 și 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt între 16 și 20. Corpul are de unde să ia oxigen. În realitate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin mască, luăm foarte mult aer din afară și atunci concentrația e foarte aproape de 20%. Ca să-i liniștim pe toți, chiar dacă concentrația ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer și unde saturația oxigenului nu scade”, a explicat el.

La finalul experimentului, fizicianul și-a pus 10 măști de unică folosință, însă saturația oxigenului a rămas la 98%, fapt care dovedește că masca nu afectează saturația de oxigen din sânge, așa cum spun miturile apărute în spațiul public.

Autor

Citește și