Prima pagină » Știri » Florin Cîțu a discutat cu omologul său olandez, Mark Rutte, despre accesul României în spațiul Schengen

Florin Cîțu a discutat cu omologul său olandez, Mark Rutte, despre accesul României în spațiul Schengen

Florin Cîțu a discutat cu omologul său olandez, Mark Rutte, despre accesul României în spațiul Schengen
Florin Cîțu a discutat cu omologul său olandez, Mark Rutte, despre accesul României în spațiul Schengen

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că a a avut luni o convorbire telefonică cu omologul său olandez, Mark Rutte, căruia i-a transmis că România este pregătită pentru a adera zonei Schengen.

Cîțu, despre discuția cu Mark Rutte

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen”, afirmă premierul Florin Cîțu.

Potrivit lui Cîțu, discuția a vizat și evoluția pandemiei, dar și modul în care se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state.

Prim-ministrul Florin Cîțu anunță modificarea Legii salarizării unitare și a pensiilor: „Vrem să avem o Lege a pensiilor bazată pe contributivitate”

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că membrii coaliției de guvernare lucrează la o nouă Lege a salarizării unitare,  dar și la o nouă Lege a pensiilor, astfel încât acestea să se bazeze strict pe contributivitate. Premierul Florin Cîţu a explicat că bugetul se construiește, deocamdată, pe actualele legi privind pensiile și salariile.

Premierul Florin Cîțu spune că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, în baza căreia veniturile să crească în funcție de performanța angajaților. 

Lucrăm la o nouă formă pentru Legea pensiilor și Legea salarizării unitare”

„Costul cu pensiile în bugetul din 2021 cresc deja cu aproape 8 miliarde de lei față de anul trecut, de la majoarea de pensii de anul trecut. Asta înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creștere de la alocații, cea de anul trecut și cea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde. Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar față de anul trecut. De aici pornim construcția bugetului pe anul acesta, pe legislația în vigoare”.

Întrebat dacă pensiile vor fi indexate cu nivelul inflației, șeful executivului a subliniat din nou că bugetul se construiește pe legislația în vigoare. „Dacă legea spune acest lucru, se va face acest lucru”, a subliniat el.

 

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și