FMI estimează că deficitul bugetar al României va depăși în 2011 limita solicitată de CE
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuitîn ucare prognoza privind deficitul bugetar pentru2011, de la 2,7% la 4,2% din PIB, ceea ce înseamnă că România nu seva încadra în limita de 3% solicitată de Comisia Europeană pentruacel an.
Potrivit raportului primei evaluări a FMI la acordul cu România,bugetul ar urma să înregistreze un deficit de 7,3% în acest an șide 5,9% anul viitor.
Anul trecut, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,9% dinPIB, situație care condus la declanșarea procedurii de deficitexcesiv de către Comisia Europeană.
Consiliul miniștrilor de Finanțe ai statelor UE a cerut României lafinele lunii iunie să ia măsuri pentru corectarea deficituluibugetar și a stabilit ca termen limită anul 2011 pentru reducereaacestuia sub 3% din PIB. Limita maximă de 3% este obligatoriepentru intrarea unui stat în mecanismul ratelor de schimb (ERM -2),anterior trecerii la moneda euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că principalulobiectiv strategic al noului Consiliu de Administrație al BNR va fiadoptarea euro la orizontul anilor 2014 – 2015.
Înainte de a intra în zona euro însă, o țară trebuie să respectecriteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht, respectiv săse afle timp de doi ani în ERM-2, perioadă în care moneda naționalăpoate fluctua într-un intervalul de plus-minus 15% față deeuro.
De asemenea, inflația nu trebuie să depășească cu mai mult de 1,5puncte procentuale media ratelor inflației din cele mai perfomantetrei state membre, iar deficitul bugetar nu se poate plasa peste 3%din PIB. Un al treilea criteriu este ca datoria publică să nudepășească 60% din PIB.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul totalde finanțare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM și BERDurmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, în luna septembrie, după adoua revizuire, eliberarea celei de-a doua tranșe din împrumut, învaloare de 1,9 miliarde de euro.