Prima pagină » Știri » FOCAR de Covid-19 într-un centru pentru bătrâni din Dâmboviţa. Peste 40 de persoane sunt infectate

FOCAR de Covid-19 într-un centru pentru bătrâni din Dâmboviţa. Peste 40 de persoane sunt infectate

FOCAR de Covid-19 într-un centru pentru bătrâni din Dâmboviţa. Peste 40 de persoane sunt infectate
Bătrână aflată în izolare, cercetată penal după ce a ieșit să își cumpere de mâncare. Femeia a mâncat zile întregi doar zahăr / Mediafax Foto

Un număr de 41 de persoane, 32 de bătrâni şi nouă persoane din rândul îngrijitorilor, de la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din Răcari, județul Dâmbovița, au fost depistate cu COVID-19, a anunțat, vineri, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, la „Marius Tucă Show”.

„Pe data de 10 aprilie, soţul unei colege, seara l-a luat febra musculară şi frisoane. A solicitat sprijinul ambulanţei şi dus la la Spitalul Judeţan din Târgovişte. I s-a făcut testul COVID-19 iar pe 13 aprilie a ieşti pozitiv. Am solicitat DSP testarea soţiei care lucre în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice şi a ieşti şi acaesta pozitivă”, a declarat primarul Marius Caraveţeanu pentru Mediafax.

Angajata, fără să aibă simptome, şi-a îmbolnăvit colegii şi persoanele pe care le îngrijea.

„Din fericire, toti cei confirmaţi cu COVID 19 sunt asimtomatici. Au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Târgovişte, la Secţia de Boli Infecţioase. Am testat şi restul personalului care era în izolare acasă, aşteptăm rezultatele testelor”, a declarat pentru sursa citată şeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa, Sorin Stoica.

Centrul a fost dezinfectat, dar autortiăţile locale iau în considerare sporirea măsurilor de protecţie.

„Ar fi ideal să putem să testăm tot persoanalul de câte ori intră în tură, adică o data la două săptămâni”, a mai spus Sorin Stoica şeful DSP.

Edilul localităţii a afirmat că primele măsuri au fost luate de la începutul lunii martie, când au limitat vizitele la centru, iar personalul lucra în ture de câte două săptămâni.

„La centrele pentru vârstnici, testăm nu numai persoanele vârstnice care sunt simptomatice, dar testăm periodic şi personalul, de fiecare dată când intră în tură. Cel mai bine este ca personalul să lucreze două săptămâni, personalul să meargă acasă, iar noua echipă, care vine să îngrijească pacienţii să fie testată când intră în acest stabiliment”, a declarat Alexandru Rafila la „Marius Tucă Show”.

„În Franţa, 40% dintre decesele de COVID-19, adică 7.192 de persoane, erau din azilele de bătrâni”, a completat el.

Citește și