Focar de hepatita A în Harghita, într-o comunitate de romi
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că un focar de hepatită acută virală de tip A se înregistrează într-o comunitate dintr-un cartier periferic al municipiului Cristuru Secuiesc, din județul Harghita.
Conform sursei citate, până acum au fost înregistrate 11 cazuri, boala fiind confirmată la opt copii de grădiniță și elevi, alți trei copii, suspectați că ar fi contactat boala, fiind internați la secția Infecțioase a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.
Tar Gyongyi a mai spus că un prim caz de îmbolnăvire a fost înregistrat în luna septembrie, însă focarul a fost identificat doar după ce numărul cazurilor a crescut.
„Noi am observat că în zona Cristurului s-ar concentra și există pericol să se formeze un focar. Ne-am deplasat, astăzi (miercuri – n.r.), am făcut anchetă și am constatat că focarul a apărut într-o comunitate de romi. O parte dintre copii sunt internați la secția Infecțioase din Odorheiu Secuiesc, iar altă parte s-au externat, după ce s-au vindecat”, a afirmat directorul DSP Harghita, fără a preciza câți copii sunt internați în spital.
Potrivit acesteia, copiii bolnavi locuiesc pe aceeași stradă, în case alăturate, zilnic se joacă împreună, atât pe stradă, cât și la școala și la grădinița cu program prelungit pe care le frecventează, motivul apariției focarului fiind „evident, nerespectarea igienei personale”.
„Cei care mai sunt la spital sunt în grija medicilor infecționiști. Suspecții rămân internați până la clarificarea diagnosticului. În familiile unde este deja un caz, de obicei și ceilalalți copii sunt infectați și în cel mai fericit caz, unii au trecut printr-o forma asimptomatică a bolii și s-au imunizat. Toată comunitatea este sub supraveghere epidemiologică și a medicului de familie”, a mai spus dr. Tar Gyongyi.
Întrucât în grădinița frecventată de câțiva dintre copiii diagnosticați cu hepatită A mai există o grupă de copii maghiari – niciunul dintre aceștia nefiind bolnav până în prezent -, DSP a trimis medicului de familie dozele necesare de vaccin, toți cei care au intrat în contact cu copiii bolnavi urmând să fie vaccinați profilactic. În clădirea în care se află grădinița funcționează și școala în care au fost descoperite cazuri de hepatită A, fiind luate aceleași măsuri profilactice.
De asemenea, medicii epidemiologi au instruit, miercuri, mediatorul care are în grijă comunitatea de romi, acesta primind instrucțiuni speciale pentru astfel de cazuri.
Totodată, s-a făcut igienizarea și dezinfecția focarului.