Focar de oreion într-o localitate din județul Suceava: 12 din cei 60 de copii îmbolnăviți au, deja, o complicație a bolii

Publicat: 29 04. 2015, 17:59

Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că, în cursul lunii aprilie, în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Suceava au fost internați mai mulți copii cu meningită urliană, una dintre complicațiile oreionului, iar DSP s-a autosesizat și a analizat proveniența acestor cazuri de îmbolnăviri, constatându-se că majoritatea provin din localitatea Mironu.

Zorescu a spus că, în urmă cu două zile, o echipă de specialiști ai DSP Suceava a mers în comunitatea respectivă, unde, analizându-se retrospectiv registrele de consultații ale medicului de familie, s-a constatat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 60 de cazuri de îmbolnăvire cu oreion sau infecție urliană.

Ea a precizat că din cele 60 de cazuri de îmbolnăvire, în 12 cazuri, cu o evoluție mai gravă, care au prezentat o complicație a bolii și anume meningita urliană, a fost necesară internarea în spital.

Zorescu a spus că medicul de familie din comuna Valea Moldovei avea obligația legală să anunțe DSP Suceava despre evoluția acestui focar epidemic, în condițiile în care primele cazuri de oreion s-au înregistrat încă de la începutul lunii ianuarie, astfel încât DSP să poată lua din timp măsurile necesare.

Potrivit sursei citate, în localitatea Mironu s-au înregistrat în luna ianuarie patru cazuri de oreion, în februarie – 17, în martie – 21 și în aprilie – 16 cazuri, iar cele mai multe – 45 de cazuri – au fost la copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, la grupa de vârstă 5-9 ani înregistrându-se 11 cazuri.

Ea a spus că inspectorii DSP Suceava vor face un control la cabinetul medicului de familie din localitate, iar în funcție de rezultatul acestor verificări medicul ar putea fi sancționat.

„Important este să stopăm evoluția acestor îmbolnăviri, al căror număr destul de mare se justifică și prin condițiile absolut necorespunzătoare, mai ales din Școala Mironu. Se știe că oreionul este o boală cu un grad mare de contagiozitate, favorizată și de aglomerarea copiilor, elevilor în spații restrâse. Am avut surpriza neplăcută să constat că într-o clădire veche de peste 120 de ani învață 300 de copii, în trei schimburi, în doar cinci săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mâini. Consider că degeaba am dus și am distribuit în acea școală substanțe dezinfectante, respectiv săpunuri, geluri pentru copii, atât timp cât ei nu pot se pot spăla pe mâini”, a explicat Zorescu.

Ea a spus că DSP a solicitat Prefecturii stabilirea unei întâlniri între reprezentanții Direcției, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai autorităților publice locale în administrarea cărora se află școala și grădinița din Mironu, pentru găsirea unei soluții astfel încât copii preșcolari și elevii din comunitatea respectivă să poată beneficia de condiții igienice corespunzătoare.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că, în prezent, în Secția de Boli Infecțioase a SJU Suceava sunt internați șapte copii diagnosticați cu meningită urliană, din care patru provin din localitatea Mironu, doi din Gura Humorului, iar unul din Berchișești.

„Iată că fenomenul începe ușor-ușor să se extindă și ne este teamă că vom repeta aceleași situații din anii precedenți. Știți că anul trecut am avut epidemie de hepatită acută virală de tip A, iar punctul de izbucnire a fost Mironu. Am avut epidemie de rujeolă, de rubeolă, iar punctul de izbucnire a fost Mironu. Acum trei ani am avut cazuri de meningită acută virală, iar foarte afectată a fost comunitatea din Mironu. Asistentul comunitar de acolo, care pentru noi era un mare sprijin, și-a dat demisia de vreo șase luni. Din luna decembrie 2014 este angajat un mediator sanitar nou, care face ce poate. Mereu aceste comunități vor constitui surse de îmbolnăvire, factori de risc pentru populația din județ”, a explicat ea.

Potrivit sursei citate, oreionul poate fi prevenit prin vaccinare, iar din 2005 sunt campanii de vaccinare împotriva acestei boli, însă a scăzut acoperirea în condițiile în care sunt părinți care refuză vaccinarea copiilor.

„Iată un exemplu concret de situație în care, scăzând acoperirea vaccinală, reizbucnesc aceste boli, pe care populația le consideră că sunt deja eradicate și că nu mai este nevoie să fie prevenite prin vaccinare”, a spus Zorescu.

Potrivit statisticii DSP Suceava, în anul 2013, în județ s-au înregistrat cinci cazuri de oreion, iar în 2014 – 14 cazuri de oreion.