Focarele epidemiei de rujeolă, în comunități de romi în care copiii nu au fost vaccinați

Focarele epidemiei de rujeolă, în comunități de romi în care copiii nu au fost vaccinați

Directorul adjunct al DSP Bistrița Năsăud, Doina Georgeta Petri, a declarat, joi, că la nivelul județului au fost înregistrate 124 de cazuri de rujeolă.

„Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în comuna Petru Rareș, apoi în Ciceu-Mihăiești, pe toată valea la granița cu județul Cluj și în Parva, ca și focare. În total am avut 124 de cazuri, până în luna mai. Rujeola au adus-o de undeva, este populație de etnie romă, cu mare potențial migrator, de mișcare. De undeva au adus-o. A fost un caz internat la Cluj cu rujeolă, iar persoanele din satul Reteag, comuna Petru Rareș, s-au dus în vizită cu un copil de 7 luni și a adus rujeola în comună. Apoi alte rude din Parva au fost în vizită în Reteag și așa am avut cele două focare pe care am reușit să le stăpânim. Am încercat să stabilim ruta, s-au plimbat și prin străinătate unde au fost cazuri de rujeolă, dar nu am reușit să identificăm sursa inițială”, a spus Petri.

Mihaela Cătană, mediator sanitar în comuna Petru Rareș, a declarat, la rândul său, că în zonă este populație de etnie romă, iar cazurile de rujeolă au apărut din cauza migrației în Italia.

„Copiii nu au fost vaccinați, au rămas restanțieri chiar la vaccinul antirujeolic, asta ar fi cauza, nevaccinarea ca o consecință a migrației. Au fost oamenii cu copiii și în alte localități și, fiind o boală foarte contagioasă, s-a răspândit și s-au înmulțit cazurile. Printre primele cazuri ne-am gândit că au adus rujeola din Italia, un copilaș cu rujeolă a venit cu avionul în țară. Perioada de vârf a fost martie – aprilie, acum nu mai avem”, a spus Cătană.

Și în comuna Ciceu-Mihăești au fost înregistrate cazuri de rujeolă, primarul Valentin Mureșan declarând că aceasta au apărut în primăvară în rândul copiilor de etnie romă care au fost plecați în Italia și care nu au fost vaccinați.

„Când s-au reîntors au apărut aceste cazuri, au fost copiii duși la Cluj la spital. Au putut lua rujeola din Italia, de oriunde, că nu erau vaccinați”, a spus Mureșan.

La nivelul județului Cluj au fost înregistrate 101 cazuri de rujeolă, majoritatea la copii nevaccinați.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ultimul caz de rujeolă din județ a fost înregistrat în 11 iulie.

„Am avut cazuri din localitățile aflate la granița cu Bistrița Năsăud, din Mănășturel, Cetan, dar și din Cojocna și din Cluj-Napoca, de la Pata Rât, unde este populație de etnie romă”, a spus Moisescu.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca au fost internați, de la începutul anului, 114 copii cu rujeolă, atât din județul Cluj, cât și din alte județe, cu diferite grade de severitate.

„Toate cazurile au fost la copii nevaccinați, majoritatea fiind înregistrate la copii până în 4 ani. Evoluția până la final a fost bună, o parte au prezentat complicații, o parte nu. Nu am avut niciun deces. La ora actuală nu avem niciun caz”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, Irina Filipescu.

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar șapte cazuri de îmbolnăvire. Cele mai multe cazuri – 219 – s-au înregistrat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

Ministerul Sănătății susținea că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Trei copii au murit.

Ministerului Sănătății a făcut apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice