Depistarea virusului de pestă porcină la ferma Smithfield din Cenei, județul Timiș, ar putea amâna reluarea livrărilor de carne de porc din România în alte state membre ale Uniunii Europene, interzise din 2003, din cauza aceleiași boli.
Firmele din industria cărnii de porc au solicitat de mai multe ori Comisiei Europene să permită livrările din România în state UE, decizie condiționată de eradicarea pestei porcine fără utilizarea vaccinului. Pentru reluarea exporturilor sunt în discuție soluții precum regionalizarea, respectiv împărțirea teritoriului național în zone și permiterea exportului din perimetrele libere de pestă, sau utilizarea sistemului lohn, respectiv folosirea de materie primă din afara României, astfel încât produsul finit să poată fi exportat.
"Depistarea unui focar de pestă porcină într-o fermă afectează discuțiile pe care le avem cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema reluării livrărilor. Acum soluția ar fi lohnul, pentru că nu poți cere să fie permis exportul când ai pestă porcină într-o fermă", a declarat, luni, președintele Romalimenta, Sorin Minea.
Adoptarea sistemului lohn ar nemulțumi însă crescătorii, care ar pierde o parte dintre clienți.
"Negocierile ar putea fi afectate în viitor. Deocamdată este stabilit ca în septembrie să fie evaluată eficiența vaccinării și apoi să discutăm și să vedem cum am putea face", a spus președintele Patronatului Crescătorilor de Porci din România, Gheorghe Caruz.
Unul dintre argumentele folosite anterior de reprezentanții firmelor românești pentru a convinge CE să permită reluarea exporturilor era absența focarelor din ferme, virusul fiind depistat până în prezent în România numai în gospodării. (Mediafax)