Forțele aeriene americane și române participă la un exercițiu cu F-16 la Câmpia Turzii

Publicat: 08 04. 2014, 10:54
Actualizat: 06 04. 2019, 08:00

Forțele aeriene americane și române participă, în perioada 10-17 aprilie, la exercițiul „Dacian Viper 2014” cu avioane F-16 la Câmpia Turzii, informează Ambasada SUA.

Conform sursei citate, șase avioane F-16 ale Escadrilei 31 Vânătoare de la Baza Aeriană Aviano, din Italia, vor participa la exercițiu.

„Exercițiul a fost planificat anterior evenimentelor actuale din Ucraina”, precizează misiunea diplomatică americană.

Ambasada SUA precizează că scopul exercițiului este creșterea interoperabilității și a nivelului de pregătire pentru operațiuni aeriene combinate, inclusiv aer-aer, aer-sol și pregătire pentru controlori de trafic aerian pentru operațiuni tactice întrunite.

Acest exercițiu este cea mai recentă ilustrare a înaltului nivel de cooperare militară existentă între cele două țări și reflectă forța parteneriatului nostru cu România, notează ambasada.

Conform unui comunicat MApN remis agenției MEDIAFAX, peste 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană și aproximativ 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, participă la exercițiul bilateral româno-american „Dacian Viper 2014”, care se va desfășura pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

MApN precizează că exercițiul are ca obiectiv principal ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multinațional, dezvoltarea cooperării și îmbunătățirea interoperabilității dintre armatele unor țări membre ale NATO, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor în comun cu partenerul american.

„Dacian Viper”, care este la a patra ediție, s-a mai desfășurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 și 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloților, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian și ofițerilor de stat major în condiții reale, pentru planificarea și executarea unor misiuni de zbor în formații mixte, dar și cu echipaje mixte româno-americane.

Exercițiul a fost planificat cu un an înainte de desfășurare și este inclus în planul cu principalele activități ale Statului Major al Forțelor Aeriene, precizează MApN.

Duminică, ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru a participa la exerciții în spațiul aerian românesc și vor rămâne o perioadă destul de lungă.