FORMULAR. Ce este semnătura olografă și cum poți semna declarațiile pe proprie răspundere încât să fie legale
Formularul declarației pe proprie răspundere trebuie printat (înainte sau după completare) sau scris de mână, iar apoi semnat de mână, potrivit unui nou set de precizări din partea Grupului de Comunicare Strategică. Îl pot semna electronic doar cei care au acest drept, nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului.
Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?
Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților”.
Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.
Cum îți aplici semnătura pe un document PDF
Ce îţi trebuie:
– un computer (laptop sau desktop)
– instalat pe computer programul Adobe Acrobat Reader DC, variantă gratuită sau cu plată
– un smartphone pentru fotografii
– o foaie de hârtie şi pix
Operaţiunea în paşi:
– te semnezi pe foaia de hârtie şi fotografiezi semnătura
– trimiţi poza cu semnătura în computer, intri pe site-ul stirioficiale.ro sau pe pe platforma electronică formular.sts.ro unde găseşti documentul ”Model – Declaraţie pe proprie răspundere” sau documentul ”Model – Adeverinţă angajator”.
– deschizi documentul şi îl descarci (download) pe computer
– completezi documentul cu datele tale şi îl salvezi
– în partea de sus a programului Adobe Acrobat Reader DC ai o peniţă, dai clic pe ea
– o să-ţi apară două opţiuni ”Adaugă semnătură” şi ”Adaugă iniţiale”
– dă click pe ”Adaugă semnătură”, apasă opţiunea Imagine (Image) şi încarcă poza cu semnătura ta olografă
– programul extrage din poză semnătura în mod automat
– poziţionează semnătura în locul dedicat din document
– salvează documentul
– trimite documentul semnat în smartphone pentru siguranţă
– Poartă cu tine şi foaia cu semnătura originală (olograf)
-Poartă cu tine întotdeauna și actul de identitate
Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul Știri Oficiale sau de pe site-ul STS.