Fost director din CNADNR, reclamat de ANI la DNA pentru conflict de interese și fapte de corupție
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum și sâvârșirea de infracțiuni asimilate celor de corupție de către Theodor Răzvan Emil Teodorescu, director al Direcției Achiziții Finanțare de la Buget din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în perioada 8 aprilie – 21 octombrie 2013.
Potrivit ANI, Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect „Lucrări de marcaje rutiere pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale din administrare, Lot 1-DRDP București”, încheiat între CNADNR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri București, în calitate de promitent-achizitor, și Asocierea SC Anduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, în condițiile în care fratele său este administrator și asociat al firmei Teo Trans Consulting.
„Conform acordului, pentru lucrările executate, plățile datorate Asocierii SC Anduna Servimob SRL & SC Teo Trans Consulting SRL sunt cele declarate în propunerea financiară a acestuia, respectiv 27.072.864,46 lei (aprox. 6.117.470,22 euro), la care se adaugă TVA reprezentând 6.497.487,47 lei (aprox. 1.468.192,85 euro)”, se arată într-un comunicat de presă al ANI, transmis luni agenției MEDIAFAX.
Fostul director de la CNADNR ar fi încălcat astfel dispozițiile articolului 301 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
De asemenea, întrucât Teodorescu ar fi folosit în scop personal informațiile deținute în virtutea prerogativelor funcției, au rezultat și indicii privind săvârșirea infracțiunilor asimilate celor de corupție, prevăzute de articolul 12, litera b) din Legea 78/2000, potrivit cărora: „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție, solicitând să îl verifice pe Răzvan Emil Teodorescu pentru conflict de interese și posibile infracțiuni asimilate celor de corupție.
Teodorescu fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, însă fostul director din CNADNR nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, a precizat ANI.