Fost membru CSM: Abrogarea „recursului compensatoriu” va genera contestații și sesizări ale CCR
„Intuiesc că vor urma nenumărate contestații la executare și sesizări la Curtea Constituțională întrucât legea stabilește că prevederile privind compensarea cu șase zile pentru deținerea în condiții necorespuzătoare se aplică doar până la data intrării în vigoare a acesteia. Adică pentru ce mai au de executat cei deja aflați în penitenciar nu ar mai beneficia de reducere”, a scris Neacșu, pe pagina sa de socializare.
Conform sursei citate, prevederea este neconstituțională întrucât, potrivit Constituției, legea penală mai favorabilă se aplică retroactiv.
„Astfel, pentru cei aflați acum în penitenciar compensarea ar trebui să producă efecte și pentru viitor, adică pentru partea de pedeapsă pe care o mai au de executat. Compensarea pentru condiții necorespunzătoare este o instituție de drept penal, fiind astfel lege penală mai favorabilă, liberarea condiționată însăși fiind prevăzută în codul penal iar nu numai în codul de procedură penală”, explică avocatul.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea care prevede abrogarea recursului compensatoriu, adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional pe 4 decembrie.
„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.
Proiectul, inițiat de 10 deputați PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.
Referitor la subiect, premierul Ludovic Orban a subliniat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.
Prin legea „recursului compensatoriu” au fost eliberați în total 14.402 deținuți în perioada 2017- 2018, dintre care 11.851 au fost eliberați condiționat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberați la termen, potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).