Prima pagină » Știri » Fost ministru al Agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Fost ministru al Agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Fost ministru al Agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare
Fostul ministru Stelian Fuia fost condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul "Fundulea", au decis magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), decizia fiind definitivă.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de inculpații Fuia Stelian, State Daniel, Paraschivoiu Dragoș Alin, Oprișan Constantin împotriva sentinței penale nr.153 din data de 07 octombrie 2015 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală. Desființează, în parte, sentința penală apelată și rejudecând: I.Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Fuia Stelian de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare”, se arată în decizia instanței supreme.

Totodată, „suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpaților State Daniel, Paraschivoiu Dragoș Alin, Oprișan Constantin pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în conformitate cu dispozițiile art. 92 din Codul penal”.

Curtea de Apel București l-a condamnat, pe 7 octombrie 2015, pe fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile ale Stațiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei

Instanța a mai dispus ca lui Fuia să îi fie interzise mai multe drepturi civile, pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei. În același dosar, Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragoș Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, și executorul judecătoresc Constantin Oprișan au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea, de la fiecare dintre cei patru inculpați, a sumei de 60.987,50 lei. Curtea de Apel Bucureștri a admis în parte acțiunea civilă formulată de ANAF și a dispus restituirea în natură și reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005, respectiv: un bloc de locuințe și un pavilion de cercetare, în acest din urmă caz trebuind să fie respectate drepturile celor care le-au dobândit în baza hotărârilor judecătorești.

Instanța a menținut sechestrele asigurătorii puse de procurori pe imobile aflate în proprietatea celor patru, precum și asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale acestora, până la concurența sumei de 60.987,50 lei pentru fiecare inculpat.

Dosarul a fost trimis instanței în mai 2014, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia fiind acuzat de abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile aparținând Stațiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizată firma cumnatului său, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea, funcție pe care a deținut-o din 1 martie 2005 până în 15 decembrie 2007, „cu știință și în înțelegere cu inculpații State Daniel, Paraschivoiu Dragoș Alin și Oprișan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitație, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.

Procurorii au precizat că Stelian Fuia, deși știa că împotriva Stațiunii de Cercetare Fundulea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a făcut contestație la executare, conform Codului de procedură civilă, și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

În urma licitației organizate de Constantin Oprișan la 19 decembrie 2005, firma Procera Agrochemicals România, reprezentată de Daniel State, a obținut foloase necuvenite de 174.631 de lei, iar Dragoș Alin Paraschivoiu a fost împroprietărit fraudulos. Prejudiciul adus statului și nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalentul a peste 358.000 de euro), susțineau procurorii.

Potrivit anchetatorilor, fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals.

„Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Daniel și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modul de acțiune descris”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Dragoș Alin Paraschivoiu este acuzat că a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, plătind pentru acestea 231.000 de lei, după licitația din 19 decembrie 2005. Două zile mai târziu, această sumă i-a fost virată în cont de către Stelian Fuia. Ulterior, în 23 decembrie 2007, Paraschivoiu a virat în contul executorului judecătoresc Oprișan 230.700 de lei, sumă ce urma să fie distribuită creditorilor.

„Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea”, susțin procurorii.

În februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat și președinte al PDL Călărași, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, în Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 până la sfârșitul lunii aprilie a aceluiași an.

Citește și