Prima pagină » Știri » Fost ofițer SRI, arestat în dosarul „Black Cube”. Cât s-a plătit pentru compromiterea lui Kovesi

Fost ofițer SRI, arestat în dosarul „Black Cube”. Cât s-a plătit pentru compromiterea lui Kovesi

Fost ofițer SRI, arestat în dosarul „Black Cube
Fostul locotenent-colonel SRI Daniel Dragomir a fost arestat preventiv miercuri seară, după ce procurorii DIICOT au anunțat reținerea sa în dosarul privind încercări de intimidare a Codruței Kovesi, procurorii precizând că Dragomir ar fi cel care a determinat operațiunea, denumită "Tornado", ce o viza pe Kovesi. Dragomir ar fi apelat la firma de securitatea israeliană Black Cube, pentru compromiterea lui Kovesi. Din comunicatul DIICOT, reiese însă că fostul ofițer SRI era doar intermediarul întregii operațiuni, alte persoane fiind interesate de compromiterea lui Kovesi. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că cei interesați să obțină informații despre Laura Codruța Kovesi ar fi plătit 1,2 milioane de euro, plata fiind făcută de fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, deși banii nu proveneau din buzunarul propriu. Dragomir și soția sa, de asemenea angajat al SRI, au fost trimiși în judecată de DNA în 2015, într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, în care cei doi i-au oferit protecția afaceristului Rami Ghaziri, patronul Avicola Crevedia.

Tribunalul București a decis, miercuri seară, arestarea preventivă a fostului angajat SRI Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi plătit pe cei trei israelieni să obțină informații despre procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Decizia Tribunalului București este executorie, dar nu și definitivă, putând fi contestată de Daniel Dragomir.

Procurorii DIICOT au anunțat că în cursul zilei de marți l-au reținut pe Daniel Dragomir, fost angajat al SRI, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată și instigare la violarea secretului corespondenței.

Dragomir este fost locotenent colonel al SRI, iar în perioada 2012-2013 era șeful grupării sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI. El a părăsit SRI în 2013. Soția sa, Marinela Zoica Dragomir, era de asemenea subofițer SRI. Cei doi au fost trimiși în judecată în ianuarie 2015 pentru trafic de influență și spălare de bani, fiind acuzați că și-au oferit protecția afaceristului Rami Ghaziri, patronul Avicola Crevedia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că cei interesați să obțină informații despre procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi plătit 1,2 milioane de euro, plata fiind făcută de fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, deși bani nu proveneau din buzunarul propriu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că informațiile ar fi fost divulgate procurorilor de cei doi israelieni care au fost arestați în dosar. Aceleași surse au precizat că deși suma ar fi fost plătită de fostul ofițer SRI, banii proveneau de la alte persoane interesate să obțină informații despre Laura Codruța Kovesi.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracțional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 și 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea și obținerea corespondenței electronice ale țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Astfel, în perioada martie-aprilie, „la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii „Tornado”, din dispoziția suspectilor D. Z. și A. Y. și sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA, și în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică”, explică procurorii.

Ulterior, Weiner Ron a accesat ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului șef al DNA, spun procurorii, date care au fost „transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului București”.

Ca urmare a reținerii lui Weiner Ron și Geclowicz David de către DIICOT, cel de al treilea participant la operațiune, Yossi Barkshtein, nu a mai reușit să intre în posesia datelor, reușind să părăsească România pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra, susține DIICOT.

„Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au inițiat constituirea grupului infracțional care să realizeze activitățile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activități de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracționale, acceptând urmările ilicite ale acestora și mai apoi sprijinindu-le și prin punerea la dispoziție a unor date privind persoanele de investigat”, mai spun procurorii.

Acțiunea a fost efectuată cu ajutorul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice, cu ajutorul Serviciului Grupări Infracționale Violente, DIICOT având și suportul SRI pe anumite segmente.

Dosarul DNA al lui Dragomir: Aproape jumătate de milion de euro pentru protecție în fața ANAF

Fostul locotenent-colonel Dragomir a fost trimis în judecată în ianuarie 2015 de procurorii DNA sub acuzațiile de trafic de influență, spălare de bani, folosire de informații secrete pentru obținerea de foloase necuvenite, fals în înscrisuri private și uz de fals. Tot în ianuarie, el a fost arestat preventiv pentru aceste fapte. Soția sa, Marinela Zoica Dragomir, fost plutonier major în SRI, a fost și ea trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influență și aceleași infracțiuni ca soțul său.

Procurorii au acuzat că în perioada 2012-2013, Dragomir și soția sa au pretins și primit bani și bunuri în valoare totală de peste 462.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a-i oferi acestuia protecție în fața ANAF, Ministerului Finanțelor și Gărzii Financiare.

Era vorba despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, patronul Avicola Crevedia, care era anchetat pentru evaziune fiscală.

Cei doi ar fi primit de la Ghaziri, conform DNA, 374.000 de euro în contul altei persoane, 70.500 de euro pentru înființarea unei firme și achiziția unui Porsche Cayenne, precum și un salariu lunar de 8.000 de lei (în total 18.000 de euro) pentru Marinela Dragomir, în calitate de administrator al firmei nou înființate.

Daniel Dragomir mai este acuzat de DNA că a folosit în scopul acestei înțelegeri informații secrete din activitatea pe care o desfășura la SRI.

Citește și