Fost polițist trimis în judecată pentru că amenda ilegal șoferi

Publicat: 15 02. 2012, 10:23
Actualizat: 15 02. 2012, 23:45
Un fost polițist, eliminat din sistem în urmă cu trei ani, a fost trimis în judecată, după ce a fost prins oprind ilegal mașini în trafic și "amendând" șoferii, informează Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Un fost polițist, eliminat din sistem în urmă cu trei ani, a fost trimis în judecată, după ce a fost prins oprind ilegal mașini în trafic și "amendând" șoferii, informează Direcția Generală Anticorupție (DGA).

La mijlocul lunii iunie, ofițerii DGA – Constanța au început investigațiile pentru identificarea unui agent de poliție despre care se știa că, sub diferite pretexte, oprește participanții la trafic și le pretinde sume de bani pentru a nu lua față de aceștia măsurile legale. În acest sens, exista un denunț depus de un șofer care fusese oprit de polițitul menționat.

Ofițerii DGA l-au identificat pe falsul polițist – Adrian M. – și l-au urmărit în timp ce oprea în trafic mai multe autovehicule, folosindu-se de o paletă reflectorizantă, pe care o balansa din interiorul autoturismului personal (marca Dacia).

După două ore de supraveghere, ofițerii DGA l-au imobilizat, constatând că au de-a face cu un fost om al legii care uzurpa calitatea de polițist, fiind îmbrăcat în uniformă și având o legitimație falsă pe care era aplicată propria fotografie. De asemenea, asupra sa au fost descoperite două stații de emisie-recepție improvizate și nefuncționale, două veste reflectorizante, un carnet de dovezi înlocuitoare pentru permisul de conducere, un carnet de procese-verbale de contravenție, Codul Rutier și tipizate specifice activității de control și supraveghere a traficului rutier.

În momentul intervenției ofițerilor DGA, fostului polițist i s-a făcut rău, motiv pentru care la fața locului a fost chemată o ambulanță, care l-a transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Bărbatul a fost reținut pentru 24 ore, iar Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă pentru 29 zile, măsura fiind prelungită ulterior, până la mijlocul lunii august.

Adrian M a fost polițist (în perioada 15 iunie 1992 – 2 februarie 2004), fiind destituit după ce a fost condamnat pentru înșelăciune. În cursul urmăririi penale bărbatul a declarat că, în ziua în care a fost prins de ofițerii DGA, a îmbrăcat uniforma de polițist pentru a merge la serviciu, crezând că este polițist, el argumentând că a suferit o cădere psihică după ce a pierdut calitatea de polițist pe care o deținuse timp de 12 ani. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, uzurpare de calități oficiale, portul nelegal de decorații sau semne distinctive, fals material în înscrisuri oficiale, și uz de fals.