Prima pagină » Știri » Fost președinte al CJ Arad, condamnat defintiv la patru ani de închisoare cu executare

Fost președinte al CJ Arad, condamnat defintiv la patru ani de închisoare cu executare

Fost președinte al CJ Arad, condamnat defintiv la patru ani de închisoare cu executare
Fostul președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu (fost membru PDL) a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, după ce Curtea de Apel Timișoara a respins, luni, toate apelurile formulate în acest caz.

Magistrații Curții de Apel Timișoara au decis, luni, să respingă, ca nefondate, cele patru acțiuni de apel formulate de părțile implicate în acest caz, astfel că fostul președinte al Consiliului Județean Arad va executa patru ani de închisoare. Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă și irevocabilă.

Avocații au cerut ca Nicolae Ioțcu să fie achitat pe motiv că a fost condamnat de către Tribunalul Timiș fără probe concrete, însă procurorii DNA au cerut creșterea pedepsei de la 4 la 7 de închisoare cu executare. În cuvântul său, Nicolae Ioțcu a susținut că nu este vinovat.

Nicolae Ioțcu a fost condamnat, în 21 martie 2017, în primă instanță, de magistrații Tribunalului Timiș, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în cazul unui contract pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în vreme ce ceilalți doi inculpați din dosar au fost condamnați cu suspendare.

Lui Ioțcu i se va reduce din pedeapsă perioada reținerii, a arestului preventiv și a arestului la domiciliu, din data de 24.07.2015 până la data la 09.10.2015.

În același dosar, fostul director tehnic al Consiliului Județean Arad, Adrian Nedelciu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Și reprezentantul companiei medicale, Alin Pătrașcu, acuzat de cumpărare de influență, a fost condamnat la 1 ani, 9 luni și 10 zile cu suspendare.

Nicolae Ioțcu a fost trimis în judecată de DNA Timișoara pentru trafic de influență, după ce ar fi cerut 40.000 de euro de la administratorul unei firme pentru atribuirea preferențială a unui contract. Alături de Ioțcu, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Adrian Nedelciu, director executiv al Direcției Tehnice Investiții din Consiliul Județean Arad, pentru trafic de influență, și Alin Mircea Pătrașcu, administrator al unei societăți comerciale la data faptelor, pentru două infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arăta că, în cursul anului 2012, Nicolae Ioțcu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la Alin Pătrașcu, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul CJ Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.

Conform sursei citate, în aceeași perioadă și în același scop, Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către Pătrașcu a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv. Astfel, Ioțcu și Nedelciu au solicitat și au determinat funcționari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferențial și au stabilit prin dispoziție comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească drept câștigător al procedurii societatea menționată, în asociere cu o altă firmă, potrivit DNA. Ca urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat, în luna octombrie 2014, de către asocierea formată din cele două societăți.

În 22 iulie 2015, Nicolae Ioțcu a primit, printr-un intermediar, de la Alin Pătrașcu, suma de 35.000 de lei, iar Adrian Nedelciu a primit, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv. În 24 iulie 2015, Ioțcu a primit de la Pătrașcu, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 de euro, urmând ca, în cursul lunii august, să îi fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului. Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, Ioțcu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

 

Citește și