Eugen Moisescu, fost procuror la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, a fost condamnat, joi, de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci al instanței supreme.
Unul dintre magistrații completului de trei judecători a formulat o opinie separată, achitându-l pe Moisescu.
În același dosar, avocații Alexandru Bernic și Constantin Năstase, ambii de la Baroul Iași, au fost condamnați tot la doi ani cu suspendare.
Eugen Moisescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție de la Serviciul teritorial Iași, la 1 august 2012, pentru trafic de influență. Alături de el, au fost judecați în acest dosar și avocații Alexandru Bernic și Constantin Năstase, acuzați de trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată în acest dosar și pe Gheorghe Catargiu și Alin-Eugen Curcă, acuzați de cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la trafic de influență. În ceea ce îl privește pe Catargiu, instanța a decis încetarea procesului penal împortiva sa, iar pe Curcă l-a condamnat tot la doi ani de închisoare cu suspendare.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 10 februarie 2010, Bernic și Moisescu ar fi primit 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu, promițându-i că vor interveni astfel încât să fie ridicată măsura indisponibilizării dispuse în cazul unei mașini BMW 520. Banii i-au fost dați avocatului Bernic, care i-a împărțit în mod egal cu procurorul Moisescu, potrivit procurorilor DNA.
Alin-Eugen Curcă a fost acuzat de anchetatori că a sprijinit demersurile avocatului Bernic de a primi cei 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu, el mediind discuțiile dintre cei doi. Ulterior, pentru că măsura indisponibilizării autoturismului în cauză nu a fost ridicată conform înțelegerii, Curcă a făcut presiuni repetate asupra avocatului Bernic și a procurorului Moisescu, pentru ca aceștia să îi restituie lui Catargiu cei 1.000 de euro.
Inițial, dosarul a fost trimis spre soluționare la Curtea de Apel Iași. Magistrații de la această instanță au decis, la 16 decembrie 2011, scoaterea cauzei de pe rol și trimiterea spre judecată la Curtea de Apel Suceava.
În 20 aprilie, Curtea de Apel Suceava și-a declinat competența în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), în baza articolului 41, alineatul (1) din Codul de procedură penală, care precizează faptul că „Instanța sesizată cu judecarea unei infracțiuni rămâne competentă a o judeca chiar dacă constată, după efectuarea cercetării judecătorești, că infracțiunea este de competența instanței inferioare”.