Fost șef al SNLO și fost director financiar, somați să plătească trei milioane de lei CE Oltenia

Publicat: 20 05. 2013, 19:15
Actualizat: 29 07. 2014, 18:19

Fostul șef al fostei SNLO Daniel Burlan și fostul director financiar Daniel Olaru au fost somați de conducerea Complexului Energetic Oltenia, prin adrese trimise la domiciliile acestora, să plătească trei milioane de lei unității energetice, sumă imputată de Curtea de Conturi.

Daniel Burlan a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că el și fostul director financiar al fostei Societății Naționale a Lignitului Oltenia Daniel Olaru au primit acasă o adresă de la conducerea CE Oltenia, prin care sunt somați să plătească trei milioane de lei unității energetice.

Daniel Burlan a afirmat că suma respectivă le-a fost greșit imputată, menționând că decizia Curții de Conturi prevede ca penalitățile să fie calculate până la plata lor efectivă, ceea ce ar însemna că și actuala conducere a CE Oltenia trebuie să plătească.

„Eu nu mai sunt în funcție din mai 2012, da? Cine plătește pentru perioada asta, din mai 2012 până acum? Lor și-au trimis adrese din astea prin care să-și ceară banii? Nu au nicio bază legală pentru un astfel de demers. Este evident că nu am de unde să plătesc o astfel de sumă”, a spus Burlan.

Curtea de Conturi a constatat în raportul de activitate pe anul 2011 că fosta SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-a cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalități, dobânzi și majorări de întârziere în cuantum de peste trei milioane de lei.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat, la rândul său, luni, într-o conferință de presă, că, cel mai probabil, unitatea energetică îi va imputa lui Burlan și suma de 19,8 milioane de lei pe care o are de recuperat de la Clubul de fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu și de la alte două echipe mai mici.

Cea mai mare parte din suma respectivă, 18,8 milioane de lei, reprezintă finanțările acordate de fosta SNL Oltenia echipei Pandurii în perioada 2009-2011.

CE Oltenia a dat în judecată clubul sportiv pentru a recupera banii, Laurențiu Ciurel precizând însă că, probabil, unitatea va pierde procesul respectiv.

„Probabil nu o să câștigăm pentru că, în fond, nu e treaba clubului de unde a primit banii. Noi trebuie să recuperăm acele sume, conform Curții de Conturi și de la cine să-i luăm dacă nu de la cei care i-au dat?”, a declarat Ciurel.

Daniel Burlan a mai spus că el, în calitate de director general al SNL Oltenia, a repartizat banii respectivi în baza unor decizii și prevederi bugetare reglementate inclusiv prin hotărâri de guvern.

„Sunt cam repeziți cei din conducere. Să facă verificări și să vadă cine a făcut propunerile pentru plăți, de unde s-au dat banii, cine a semnat pentru ei, nu așa, fără suport, să-i impute sumele lui Burlan. Îmi rezerv și eu dreptul ca într-o astfel de situație, la o astfel de plângere a lor, să formulez și eu una pentru abuz în serviciu. Ei nu dau banii acum în continuare la Pandurii? De unde îi dau? Au alocări speciale? Tot sub aceeași formulă se face finanțarea și în prezent, dar asta nu înseamnă că e ilegală”, a declarat Daniel Burlan.

Fostul director general al SNLO este în prezent membru în Consiliul de Administrație al Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Oltenia Târgu Jiu, managerul privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, declarând, luni, că va solicita o înlocuire a lui Burlan din funcția respectivă dacă nu primește în perioada următoare o serie de acte pe care le-a cerut de la club.

Ciurel a precizat că nimeni de la CE Oltenia nu a verificat până acum situația clubului și modul de cheltuire a banilor, el cerând de mai mult timp să i se prezinte o serie de documente în acest sens.

Managerul privat al CE Oltenia a menționat că așteaptă hârtiile respective de la Daniel Burlan și de la un alt membru în Consiliul de Administrație al Clubului, Ion Pisc, director al Termocentralei Rovinari, care este parte a Complexului Energetic.

Daniel Burlan a declarat, însă, corespondentului MEDIAFAX că nu a primit niciun fel de solicitare din partea nimănui pentru a prezenta astfel de documente, menționând că nu există nereguli în cheltuirea banilor clubului.

Anterior, președintele Consiliului de Administrație al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Marin Condescu, declara că situația financiară a echipei a fost controlată de toate instituțiile abilitate ale statului, inclusiv de DNA, care nu a descoperit nicio neregulă.

În 13 mai, directorul Diviziei Financiare de la CE Oltenia, Daniel Pităroiu, declara, într-o conferință de presă, că unitatea energetică a dat în judecată Clubul Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera aproximativ 19 milioane de lei, sumă pe care echipa de fotbal ar fi primit-o, în perioada 2009 – 2011, în mod nelegal de la unități din minerit și energie, cu titlu de finanțare.

El preciza că că acțiunea în instanță a fost depusă după ce Corpul de Control din cadrul complexului a finalizat controalele cu privire la modul de folosire a fondurilor repartizate către diferite echipe de fotbal.

De asemenea, el spunea că, tot conform constatărilor făcute de Curtea de Conturi, Complexul Energetic Oltenia îi va da în judecată și pe fostul director general al fostei SNL Oltenia Daniel Burlan, precum și pe fostul director financiar al societății Daniel Olaru.

Conform lui Pităroiu, CE Oltenia vrea să recupereze de la cei doi foști directori 3 milioane de lei, după ce Curtea de Conturi a constatat că banii respectivi au fost cheltuiți doar în parte, iar cei doi foști directori nu au respectat anumite proceduri.

„Banii aceia au venit legal, ca ajutor de stat, dar nu au fost cheltuiți toți la sfârșitul anului. Suma rămasă necheltuită trebuia returnată și realocată la începutul anului următor pentru a fi cheltuită legal. Foștii directori au cheltuit banii în scopurile pentru care au fost alocați, dar nu au respectat această procedură, iar acum suntem obligați să deschidem acest proces”, declara Pităroiu.

CE Oltenia este controlată de Ministerul Economiei și a fost înființată anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia.