Fost șef ISJ Iași: Trecerea de la subiecte dificile la subiecte ușoare poate fi un fenomen periculos
Fosta șefă a ISJ Iași Liliana Romaniuc susține că trecerea de la subiecte dificile la subiecte ușoare, la Evaluarea Națională, poate fi un fenomen periculos și că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care, deși obțin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.
Liliana Romaniuc, fost inspector general școlar al județului Iași în perioada 2008-2012, în prezent consilier județean PDL, a declarat corespondentului MEDIAFAX că scăderea standardelor în calitatea subiectelor poate fi un fenomen periculos, ea apreciind că ar trebui să ne punem de acord asupra dificultății examenelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Dublarea notelor de 10.00 la matematică în acest an la Iași vine și din faptul că au fost subiecte ușoare. Există această tendință de a se merge pe subiecte ușoare. În mod clar, această abordare poate crea frustrare în rândul elevilor buni, care deși obțin medii mari, de peste 9.00, nu vor intra la liceul dorit. Nu este corect, am unele îndoieli, nota 10.00 ar trebui să însemne ceva”, a mai spus Liliana Romaniuc.
Ea a precizat că este necesar un echilibru în modul de alcătuire al subiectelor.
„Nu poți da nici subiecte foarte ușoare, dar nici prea grele, pentru că și acestea din urmă pot fi demotivante. Ne ducem în derizoriu. Avem un an subiecte grele, apoi subiecte ușoare, îmi dă de gândit”, a precizat fosta șefă a ISJ Iași.
Liliana Romaniuc a mai afirmat că presiunea pe notele ridicate sunt foarte mari, inclusiv asupra profesorilor, și că există riscul intrării „într-un cerc vicios din care să nu se mai iasă ușor”.
Aproape trei sferturi dintre absolvenții de clasa a VIII-a din județul Iași au obținut peste 5 la Evaluarea Națională din acest an, cu 12 procente mai mult ca anul trecut.
Șefa ISJ Iași, Camelia Gavrilă, a declarat că mediile au crescut foarte mult și că este posibil ca la liceele de elită ieșene să se intre cu peste 9.40.
În județul Iași, la proba de Limba română au fost 101 note de 10, față de 69 în anul anterior, în timp ce la Matematică s-au obținut 572 de note de 10, față de 284, în 2012.
Potrivit Cameliei Gavrilă, subiectele la proba de Matematică au fost mai abordabile ca în 2012, ea adăugând că și mediile sunt mai ridicate ca anul trecut.