Fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” – condamnată cu suspendare în dosarul șpăgii la Bac
Prin aceeași decizie, instanța a condamnat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor, la șase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pedeapsă ce are un termen de încercare de un an. Dumitru va trebuie, conform aceleiași hotărâri, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.
În același dosar, la 23 noiembrie 2013, șefa comitetului de părinți de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul București la doi ani de închisoare cu suspendare, ea fiind obligată să se prezinte la consiliere psihologică.
În 23 august, procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie -iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru și Mimioza Maria Vulcu.
Potrivit rechizitorului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a pretins și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidați.
Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.
„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica și alți profesori ai unității școlare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, potrivit procurorilor.
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie, fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri și a unor supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.
În 1 iulie, cu ocazia desfășurării probei scrise la limba și literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreședintă a Comisiei de bacalaureat, și secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezență era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menționați pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.
„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menționate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au scris procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au făcut, în 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați atunci la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiați, la sediul Poliției Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinația banilor.