Fosta directoare de la „Bolintineanu”, amendată pentru că nu s-a prezentat la proces

Fosta directoare de la Bolintineanu, amendată pentru că nu s-a prezentat la proces
Publicat: 07/11/2013, 13:06
Actualizat: 12/11/2013, 12:38

Fosta directoare a liceului bucureștean „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, a fost amendată cu 500 de lei de Tribunalul București, joi, pentru că nu s-a prezentat la termenul de judecată din dosarul legat de fraudarea examenului de bacalaureat.

Judecătorul a luat această măsură întrucât nu este pentru prima dată când Vărzaru nu se prezintă la un termen, arătând că fosta directoarea „exercită cu rea-credință drepturile procesuale”.

„Este un dosar extrem de mediatizat. Nu înțeleg de ce se încearcă tergiversarea acestei cauze. (…) Dacă nu se va prezenta în vederea audierii, mă gândesc foarte serios la luarea unei alte măsuri”, a spus judecătorul cazului.
Următorul termen al procesului a fost fixat de instanță pentru 18 noiembrie.

Fosta directoare a liceului „Dimitrie Bolintineanu” a fost eliberată din arest la 10 septembrie, de Curtea de Apel București. Ea a primit, în schimb, interdicția de a părăsi Capitala.

Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată, la 23 august, în dosarul fraudei de la bacalaureat, alături de vicepreședinta comisiei de examen, o membră a comitetului de părinți și secretara liceului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au trimis-o în judecată, în stare de arest, pe Costica Vărzaru, pentru trafic de influență și instigare la tentativă la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, s-a arătat într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei.

În același dosar, procurorii le-au trimis în judecată pe Gina Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, pentru trafic de influență, Elena Dumitru, secretara liceului, și Mimioza Maria Vulcu, vicepreședintă a comisiei de bacalaureat, pentru tentativă la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a pretins și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidați.
Procurorii susțin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica și alți profesori ai unității școlare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, au arătat procurorii, în actul de sesizare al instanței.

În documentul citat s-a mai precizat și că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut și demersuri pentru desemnarea unor membri și a unor supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfășurării probei scrise la limba și literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreședintă a Comisiei de Bacalaureat, și secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezență era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menționați pe o filă A4 găsită în geanta sa, susțin anchetatorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menționate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au mai arătat procurorii, în rechizitoriu.

Prin același rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori și elevii de la „Bolintineanu” care au susținut la 1 iulie proba scrisă la examenul de bacalaureat, în vederea efectuării de cercetări pentru fapte de corupție.
Costica Vărzaru a fost arestată preventiv în 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisă din funcția de director al Liceului „Dimitrie Bolintineanu” la 1 iulie, ziua în care au început probele scrise ale examenului de bacalaureat, când procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut percheziții la acest liceu și au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La 1 august, Vărzaru a fost adusă la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiză grafoscopică, pentru a se afla dacă ea a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizați la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au găsit la vicepreședintele comisiei de examinare de la liceul bucureștean „Bolintineanu” două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieșit că vicepreședintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenția fiind aceea de a fi favorizați la examen elevii menționați pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleași surse au spus că Vărzaru a admis în fața anchetatorilor că a dat listele vicepreședintelui comisiei, iar întrebată care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor că „oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult”.

Astfel, au menționat sursele citate, pentru a asigura o bună plajă probatorie privind acest aspect, procurorii au hotărât că este cazul să fie făcută o expertiză grafoscopică, pentru a se atesta că scrisul de pe acele liste aparține Costicăi Vărzaru.
Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la „Bolintineanu” au fost audiați, la sediul Poliției Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinația banilor, au mai spus sursele citate.

Otilia Ciocan, Mediafax

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...